Henrik Sundström (M) vill stoppa EU:s länkskatt: ”Vore en märklig syn som moderat att vara för det här”

Bild: Montage Privat/Wikimedia
  • Fredag 8 feb 2019 2019-02-08
E-post 195

INTERVJU Henrik Sundström kandiderar för Moderaterna i årets val till EU-parlamentet, och går bland annat till val på att stoppa EU:s omstridda upphovsrättsdirektiv. Sundström säger till Nyheter Idag att han kommer att gå emot sin partigrupp om det krävs, och vill hellre se en grundlag som skyddar medborgarnas yttrandefrihet på internet. 

En av de heta frågorna inför vårens EU-parlamentsval är upphovsrättsdirektivet, som behandlas i ministerrådet efter att EU-parlamentet föreslagit ändringar.

Till de mer omdiskuterade förslagen hör artikel 11, som innebär en ”länkskatt” för alla länkar till journalistiskt material om länken medföljs av en bild eller några ord ur texten, samt artikel 13, som innebär att plattformar med användargenererat material måste övervaka och automatiskt filtrera det användarna laddar upp för att skydda upphovsrättsskyddat material.

Henrik Sundström, som kandiderar på plats 25 för Moderaterna i valet, är kritisk till artiklarna som han menar skulle försämra internet om de genomfördes.

–  Om jag länkar till en artikel på Aftonbladet på min Twitter, då får Twitter betala till Aftonbladet för att den länken ligger där, förklarar Sundström. Så de här stora företagen kommer ju att rensa bort allt som har med länkar till journalistiskt innehåll att göra. Jag vet inte, kanske 10 – 20 procent av mina tweets innehåller ju en länk till något.

Bli PLUS-medlem och läs hela intervjun med Henrik Sundström.

–  ”Det vore en märklig syn som moderat att vara för det här direktivet” – om partiets inställning.

– ”Det finns ingen partipiska i Europaparlamentet” – om att gå emot sin grupp och sitt parti om det krävs.

– ”Yttrandefriheten är en mänsklig rättighet och man kan inte ha relativa mänskliga rättigheter” – om behovet av en ”digital yttrandefrihetsgrundlag”.

– ”Det får inte finnas någon diskriminering på politisk grund, som finns idag, som är utbredd idag.” – om att lagstifta mot deplattformering.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag