Hirvonens (MP) attack på Kronlid (SD) under talmansvalet: Rasist och abortmotståndare

Bild: Johan Fredriksson/CC BY-SA 3.0/Av Landstingshuset/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 26 sep 2022 2022-09-26
E-post 312

Under riksdagens val till talmän gick Miljöpartiets gruppledare Annika Hirvonen till hård attack mot Julia Kronlid, som är Sverigedemokraternas kandidat till posten som andre vice talman. Hirvonen anklagar Kronlid för rasism och för att vilja inskränka den svenska aborträtten och presenterar en motkandidat i form av Janine Alm Ericson (MP).

Andreas Norlén (M) nominerades av det blågula blocket till att fortsätta i rollen som riksdagens talman, och valdes av riksdagen på måndagen. Valet av Norlén möttes av applåder från riksdagen.

– Jag är tacksam över att ha blivit vald. Jag vill inte minst tacka de partier som agerat annorlunda än vad de brukar vid talmansval, säger Norlén enligt Aftonbladet.

Lyssna även på: Abortfrågan – sossarnas påk i debatten

Men när det är dags för valet till andre vice talman, där det blågula blocket nominerat Julia Kronlid, går MP:s riksdagsledamot Annika Hirvonen till hård attack mot Kronlid, som hon anklagar för att vilja inskränka den svenska aborträtten, och jämför med utvecklingen i det katolska Polen.

– Aborträtten avskaffades där steg för steg. Julia Kronlid vill ta ett sådant steg, säger Hirvonen och fortsätter:

– Vi i MP vill vara en annan röst. Vi lovar att vara en annan röst varje dag. En antirasistisk röst.

Hirvonen presenterar därefter MP:s nominering till posten som andre vice talman, som är Janine Alm Ericson, statssekreterare Utrikesdepartementet åt biståndsminister Per Olsson Fridh och tidigare kandidat till posten som språkrör i MP.

– MP går fram med en egen kandidat för att vi inte kan sitta här och passivt acceptera att genom acklamation rösta för att rasismen och abortmotståndet får plats i talmanspresidiet även i Sverige. Vi vill ge var och en möjligheten att ta ställning, säger Hirvonen.

Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge har en annan uppfattning om Kronlid.

– Julias kompetens, meriter och personlighet gör henne ytterst lämpad för det här uppdraget, säger han bland annat.

– Genom att kombinera flera ytterst krävande och ansvarsfulla uppdrag i demokratins tjänst med sin roll som flerbarnsmor har Julia också varit en förebild för många kvinnor.

Till vice talman valdes Kenneth G Forslund (S) utan dramatik. Omröstningen till andre vice talman kommer vara sluten.

Artikeln uppdateras.

Läs även: Hirvonen (MP) har afghansk migrant inneboende: ”Ensamkommande”

Läs även: MP åker ut ur 33 kommuner

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag