Historiskt fiasko för Liz Truss – besegras av sallad

Bild: Open Government License/Geo Lightspeed7/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 20 okt 2022 2022-10-20
E-post 85

Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss meddelar att hon avgår efter bara 45 dagar som partiledare för Tories och landets premiärminister. Det är den kortaste ämbetstiden för en premiärminister i Storbritanniens historia.

– Givet att kan jag inte kan leverera på det mandatet som jag valdes på har jag därför pratat med kungen och meddelat att jag avgår, säger Liz Truss när hon meddelar sin avgång.

Liz Truss tog över efter Boris Johnson, som tvingades avgå efter att hans popularitet sjunkit i botten sedan det avslöjats att han haft flera fester samtidigt som Storbritanniens befolkning tvingades till isolering under Covid-pandemin.

Liz Truss lyckades emellertid på rekordtid bli ännu mindre populär än sin företrädare efter att hennes första budget, med stora ofinansierade skattesänkningar, fick det brittiska pundet och den brittiska ekonomin att rasa.

Efter att marknaden sänkt Truss budget kollapsade stödet för Tories, som i opinionsmätningar hamnade trettio procentenheter under huvudmotståndaren Labour.

Tidningen Daily Star lade på fredagen upp en bild på ett sallashuvud, som håller i butik i sju dagar, med frågan ”Kan Liz Truss överleva en sallad”. På torsdagen stod det alltså klart att salladen vann matchen. ”Denna sallad överlevde Liz Truss” står det numera på livesändingen.


Bland kandidaterna till att efterträda Lizz Truss nämnd Rishi Sunak, som Truss besegrade i Tories val till partiledare, men även Boris Johnson, skriver BBC.

Lyssna även på: Pang i bygget

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag