Hizbollahsoldater på väg till Ukraina enligt rysk media

Bild: Khamenei.ir/CC BY 4.0
  • Söndag 27 mar 2022 2022-03-27
E-post

Den ryska tidningen Novaya Gazeta, som är en av få oberoende tidningar i Ryssland, uppger att den libanesiska terroristgruppen och milisen Hizbollah har gått med på att skicka 800 soldater till Ukraina för att delta i det ryska anfallskriget.

Enligt tidningen har Hizbollah kommit överens med Wagnergruppen, en rysk legosoldatstyrka, om att bidra med soldater mot en hyra på 1 500 dollar i månaden per soldat.

Efter mötet där parterna kom överens ska Hizbollah ha öppnat ett rekryteringskontor i den syriska staden Quseir i Homs-provinsen. Rekryteringskontor för Hizbollah ska redan finnas i de syriska städerna Aleppo, Yabrud och Sayyida-Zeynab.

Läs även: Uppgift: Afrikanska soldater lovar hjälpa sina ”ryska bröder” i Ukraina

Novaya Gazeta återger lokala medieuppgifter från Mellanöstern som uppger att de första 200 legosoldaterna från Hizbollah ska skickas från Damaskus till en flygbas i Gomel-regionen i Belarus på tisdag den 29 mars. Soldaterna i fråga ska ha rekryterats från de stridsvana bataljonerna Al-Abbas och Al-Radwan.

Tidningen har tagit del av rekryteringsblanketter som fyllts i av legosoldater där det framgår att de har en bakgrund i Hizbollah.

Tidigare har Hizbollahs generalsekreterare Hassan Nasrallah i ett tv-sänt tal förnekat att soldater från terrororganisationen kommer delta i kriget i Ukraina. Men Novaya Gazeta påpekar att Hizbollah tidigare förnekat att organisationen bidragit med soldater till krigen i Syrien, Bosnien, Jemen, Irak och Palestina.

Hizbollah, som är en shiitisk terroristgrupp och får stöd av Iran, är en av de mer kompetenta miliserna i Mellanöstern. De har varit i flera krig mot Israel, men också deltagit i flera andra krig i regionen, framförallt inbördeskriget i Syrien där man stött den sittande diktatorn Bashar Al-Assad.

Hizbollah har även anklagats för flera terrordåd. Mest känd är terrorbombningen av den internationella styrkans kaserner i Beirut 1983, då 241 amerikaner och 58 fransmän dödades.

Läs även: Här hyllas Putin på palestinskt bröllop: ”Öka dina attacker”

Läs även: Europeiska högerextremister på besök hos Hizbollah

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag