Hjälporganisation coronavarnar för återvändande tiggare

Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Onsdag 20 maj 2020 2020-05-20
E-post

JÖNKÖPING Så kallade EU-migranter som nu återvänder till Sverige löper risk att drabbas av covid-19 och att sprida smittan vidare till andra. Det varnar organisationen Kyrkhjälpen i Jönköping för.

I mars rapporterades det att en stor del av Jönköpings tiggare hade åkt hem till Rumänien på grund av coronasmittan. Samtidigt slog Kyrkhjälpens natthärbärge igen sina dörrar.

Men trots att coronakrisen fortsätter uppger nu Kyrkhjälpen att många av tiggarna är på väg tillbaka. P4 Jönköping rapporterar att organisationen har skickat en orosanmälan till politiker och myndigheter om vad det kan få för konsekvenser.

– Flera har underliggande sjukdomar. Utsattheten av att tigga på gatorna, de här primitiva och trånga så kallade boendena i tält och bilar, gör ju att de blir väldigt utsatta om de nu skulle bli smittade av det här viruset, säger Iréne Lindahl på Kyrkhjälpen.

– Den utsattheten gäller ju både för de själva och det de utsätter andra för genom att de finns på gatorna.

Iréne Lindahl säger att organisationens orosanmälan förhoppningsvis leder till att resorna till Sverige på något sätt förhindras.

Läs även: Tiggare bajsar i barnens sandlådor i Stockholm

Läs även: Kåkstad för tiggare i Skellefteå får bygglov – bara M emot

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag