Hjälporganisation ljög om barnprostituerade – Brände pengarna på lyxhotell

Faksimil: Facebook
  • Torsdag 29 jun 2017 2017-06-29
E-post

SVERIGE Hjälporganisationen Love and Hope ljuger om sitt arbete med att hjälpa nepalesiska flickor ur prostitution. Organisationen har använt sig av bilder på barn och felaktigt hävdat att de varit prostituerade. Paret har även använt insamlingspengarna för att flyga med business class och bo på lyxhotell. 

Organisationen Love and hope, tidigare kallad Love Nepal pekar felaktigt ut barn som prostituerade via sociala medier, avslöjar Aftonbladet.

Love and hope började som en del av den kristna missionsrörelsen Mission Good news, där Mikael Alfvén och hans fru Ing-Marie Alfvén startade projektet. Paret Alfvén är bägge aktiva inom pingströrelsen och deras barn är engagerade inom Love and hope.

Organisationen har lagt upp bilder på små flickor på sociala medier och hävdar att de varit barnprostituerade som organisationen hjälpt ur sexhandeln och gett nya liv.

– Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida, säger Håkan Gabrielsson, missionär som driver välgörenhetsorganisationen Out of Ashes, till Aftonbladet, gällande att flickorna skulle varit prostituerade.

Förra året samlade Love and hope in 32 miljoner kronor, 13 miljoner kronor mer än föregående år.

Mikael Alfvén har använt insamlingspengarna för att flyga business class mellan Delhi och Bangkok förra året. Biljetten var från början ekonomiklass men för 4000 kronor uppgraderades den till business.

Även Ing-Marie Alfvén flög business class från Kathmandu till Bangkok för cirka 3600 kr.

2012 bodde paret Alfvén på Hotel Tibet International i rum 611. Enligt hotellets egna uppgifter ska det vara det finaste rummet för två personer.

Enligt Raju Sundas på Lighthouse Foundation var det inte bara sviten, totalt fyra hotellrum bokades under tiden. Kostnaderna för hotellvistelsen uppgick till drygt 14 200 kronor och betalades genom insamlingspengar.

I mars 2016 fick Love and hope ett så kallat 90-konto, detta innebär att organisationen måste följa Svensk Insamlingskontrolls regelverk.

– De fick sitt 90-konto i mars 2016 och vi har dem under extra utredning. Vi utreder klagomålen och håller på att granska deras ekonomiska redovisning, säger Lena Hörnblad, kanslichef för Svensk Insamlingskontroll, till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag