Hjälten från London Bridge-attacken ska ”avradikaliseras”

Bild: Matt Brown/Wikimedia Commons
  • Lördag 6 jul 2019 2019-07-06
E-post 925

LONDON År 2017 blev Ray Larner hela Storbritanniens hjälte när han endast beväpnad med sina nävar tog upp kampen mot de knivbeväpnade IS-terrorister som attackerade London Bridge. Nu anser brittiska myndigheter att Larner behöver avradikaliseras.

Den 3 juni 2017 gick IS-terrorister till attack på London Bridge, vilket var den tredje terroristattacken i Storbritannien det året.

Attacken inleddes med en hyrd lastbil med vilken terroristerna körde på människor på London Bridge. Vid Borough Market lämnade terroristerna lastbilen och började attackera människor med knivar. Åtta människor dödades i attacken och 48 personer sårades.

Men när terroristerna angrep en restaurang mötte de motstånd. ”Det här är för Allah” ropade terroristernas när de kom in i restaurangen. ”Dra åt helvete, jag håller på Millwall”, skrek Larner tillbaka och började slåss med terroristerna med sina bara nävar, vilket gav övriga gäster tid att fly från terroristerna köksvägen.

Larner sårades i huvudet, på bröstkorgen och händerna. Han låg på sjukhus i tolv dagar och fick åttio stygn.

Roy Larner hyllades som en hjälte efteråt, och kallades för ”Lejonet på London Bridge”. Det svenska ölbryggeriet Frequency Beer Work hyllade Larner med en special-öl döpt till ”F*ck you i’m Millwall”.

Preventionsprogrammet

Preventionsprogrammet introducerades 2011 och har en årlig budget på 40 miljoner pund.

Målet är att stoppa människor från att dras in i terrorism.

Programmet fick kritik när det visade sig att Ahmed Hassan, som bombade ett tunnelbanetåg i London 2017, var med i programmet.

Hassan hade låtsats att han tog intryck av programmet, samtidigt som han fortsatte planera sitt dåd.

Nu ska Larner tvingas gå på anti-radikaliserings-lektioner och övervakas av polis, rapporterar The Sun. 

– De behandlar mig som en terrorist men jag är inte alls politisk, säger Larner som ska ha placerats i regeringens preventions-program sedan han kontaktats av anti-islamistiska aktivister.

– Preventionsprogrammet ska skydda människor som kan vara sårbara för att dras in i terrorism. Det är helt och hållet upp till individen om de väljer att acceptera stödet som erbjuds genom programmet, säger en regeringstjänsteman till Daily Mail.

Tjänstemannen tillägger att vilka som får hjälp av programmet är sekretessbelagt, och att Larners eventuella deltagande därför inte kan kommenteras.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag