Hjärnan bakom det politiska programmet: ”Medborgarskap och nationell gemenskap är fundamentalt”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 27 nov 2017 2017-11-27
E-post 1

HARGEISA Nyheter Idag publicerar i en serie artiklar intervjun med Professor Ahmed Ismail Samatar, hjärnan bakom somaliländska partiet Kulmiyes politiska program, det parti som den segrande presidentkandidaten Muse Bihi Abdi tillhör.
– Utan medborgarskapet har man inte ett land, då har man bara en samling stam-mässiga relationer som är väldigt brutala, säger Ahmed Ismail Samatar till Nyheter Idag.

13 november genomförde Somaliland sitt tredje presidentval. Nyheter Idag var på plats i Somalilands huvudstad Hargeisa för att bevaka valet.

Under tisdagen 21 november kunde Nyheter Idag, som första internationella media i världen, tillkännage valresultatet:

LÄS ÄVEN: Muse Bihi Abdi segrare i Somalilands presidentval

Muse Bihi Abdi har vunnit en storseger i presidentvalet. Han representerar regeringspartiet Kulmiye.

På plats i Hargeisa fick Nyheter Idag tillfälle att träffa regeringspartiet Kulmiyes chefsideolog, Professor Ahmed Ismail Samatar.

Samatar undervisar till vardags vid Macalester College i Minnesota, USA. Han är professor i nationalekonomi. Samatar befinner sig på en ”obetald semester” från sitt arbete i USA, istället har han lagt sin tid på att utforma Kulmiyes, och dess kandidats, politiska program.

Den flera timmar långa intervjun med Samatar är uppdelad i flera artiklar.

Samatar bryter ner det politiska programmet i fem punkter:

1. Medborgarskap och nationell identitet
2. Ekonomi
3. Utbildning
4. Hälsa och sjukvård
5. Internationella relationer

– Det är fem punkter som jag antar kommer utgöra riktlinjerna för partiets reformarbete med att föra landet framåt, säger Ahmed Ismail Samatar till Nyheter Idag.

– Den främsta punkten, är alltid fundamental för varje land, men speciellt för vårt och det är att stärka medborgarskapet och den nationella gemenskapen. Medborgarskapet måste ha ett djup som innebär skyldigheter och rättigheter.

– Utan medborgarskapet har man inte ett land, då har man bara en samling stam-mässiga relationer som är väldigt brutala. Ingen stat kan upprätthålla sig själv som en fungerande organisation om den inte också stärker medborgarskapsandan. Så det måste vara en övergripande prioriterad strategi, varav det ryms flera ting inom detta medborgarskap. Konceptet om rättvisa och jämlikhet är exempel på det, man kan inte ha ett fungerande medborgarskap utan ett minimum av rättvisa och jämlikhet, oavsett om det är i Sverige eller här.

+PLUS: Genom ekonomisk utveckling i Somaliland kan migrationen i Sverige stävjas

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag