Högg ihjäl inkräktare och åtalades för dråp – nu släppt från häktet

Bild: Polisens Förundersökningsprotokoll
  • Torsdag 20 apr 2023 2023-04-20
E-post

ULRICEHAMN Natten till den 14 september högg en nu 22-årig man ner två inkräktare i hans hem som sedermera avled. 22-åringen har åtalats för dråp för händelsen och åklagaren yrkar på sju års fängelse. Men nu släpps den unge mannen från häktet.
– Min klient är väldigt lättad, säger 22-åringens försvarsadvokat Mia Sandros till Dagens Nyheter.

Det var i måndags som rättegången mot 22-åringen avslutades i Borås tingsrätt.

Under domstolsförhandlingarna har Sandros yrkat för att hennes klient bör frikännas och hänvisade till nödvärnsrätten. Åklagaren Martin Svensson yrkade å sin sida på sju års fängelse för den 22-årige mannen och ansåg därtill att han skulle stanna i häktet på grund av flyktrisken.

Tingsrätten tog då beslutet att 22-åringen skulle fortsatt vara häktad. Men nu tillåts alltså den unge mannen istället lämna häktet.

– Vilka slutsatser man kan dra av det är osäkert. Antingen blir han frikänd eller döms till ett kortare straff än vad åklagaren yrkat på, säger Sandros till DN.

I september förra året invaderades 22-åringens hem mitt i natten. Hans flickvän var också hemma och gömde sig på toaletten när den dråpåtalade knivhögg inkräktarna – en 17-årig och en 20-årig man – som dog av sina skador.

Enligt uppgifter från utredningen är den dråpmisstänkte under hot från släktingar till den 17-åriga syrier som höggs ihjäl. Han har skyddad identitet.

Nyheter Idag har sökt åklagaren Martin Svensson för en kommentar kring den upphävda häktningen. Han har tidigare sagt att 22-åringen använde överdrivet våld mot inkräktarna.

– Jag menar att han utövar alldeles för mycket våld, utifrån de omständigheter som varit där. Det är ett mycket omfattande knivvåld som han svarar med, i självförsvar då, men det går utöver vad han har haft rätt till att göra, menar jag, sade han till P4 Sjuhärad.

Den 5 maj meddelar tingsrätten domen.

Läs mer: Högg ihjäl två som invaderade hans hem – åtalas för dråp: ”Jag försöker bara överleva”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag