”Högst troligt skattebrott” – Miljöminister Romson i nytt blåsväder med båten

  • Onsdag 8 okt 2014 2014-10-08
E-post 13684

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att miljöminister Åsa Romsons båt högst troligen körs på skattebefriad diesel avsedd för villapannor och kommersiell trafik. – Det ser precis ut som sådan diesel man värmer villan med, säger Krister Nordström, båtentusiast och åkeriägare.

Nyligen avslöjade tidningen Expressen att miljöminister Åsa Romson målat sin husbåt med giftfärg, något som hon senare även blivit polisanmäld för. Nu kan Nyheter Idag avslöja att båten med stor sannolikhet tankas med skattereducerad villaolja eller annan grönfärgad diesel, avsedd för uppvärmning eller fartyg i kommersiell drift.

Det började med en diskussionstråd på forumet Flashback där en användare noterade en bild från Romsons båt. På bilden ser vi insidan av en dieseltank i samband med att båten renoverades. På botten av tanken syns en starkt grönfärgad vätska, troligen rester av innehållet i tanken.

– Satt och tittade på deras blogg. Hon kallar ju fartyget för ett fritidsfartyg, men är det inte grön diesel (brännolja) man skymtar i tanken från den här bilden på deras blogg? frågar sig användaren ”gerdin_ii”.

– Ta screenprint omedelbart, är det grön diesel så är det skattefusk, svarar användaren ”King Pin”.

”Högst troligt skattereducerad diesel”

Nyheter Idag har visat bilderna för Krister Nordström, båtentusiast och åkeriägare. Nordström har lång erfarenhet av att reparera såväl segelbåtar, motorbåtar, lastbilar och maskiner. När vi frågar om det kan vara skattereducerad diesel, såkallad ”gröndiesel” på bilderna, är han säker på sin sak.

– Högst troligt, det ser precis ut som sådan diesel man värmer villan med. Den är kraftigt grönfärgad och sådär ser det ut när det ligger i en tank, absolut, säger Krister Nordström.

På skeppets egen hemsida finns gott om bilder på renoveringen. Under en av flikarna på hemsidan kan vi läsa om skeppets historia samt hur den används idag. Det finns även en teknisk beskrivning och där anges att skeppet har en dieseltank på 1400 liter och två tankar för vatten om vardera 1200 liter. Om det som anges på hemsidan stämmer, betyder det att både motor och uppvärmning får diesel från samma tank.

Det framgår även på hemsidan att motorn på 270 hästkrafter renoverats, vilket ytterligare pekar på att den används. Men för säkerhets skull har vi även frågat Krister Nordström om det går att använda en segelbåt utan att starta motorn.

– Det går knappt att ta sig fram i skärgården utan att använda motorn vid tilläggning i hamn och när man kastar loss. Likadant är det vid öar och trånga passager. Det är vanligt förekommande att man använder motorn på segelbåtar, den finns där av en anledning, förklarar Nordström.

Stationära dieselmotorer, fartyg i kommersiell drift och lok

Nyheter Idag har undersökt exakt vilka regler som gäller för grönfärgad diesel som är skattereducerad. När vi läser produktdatablad för diesel som saluförs av Preem är det tydligt angivet vad som gäller.

– Färgad diesel är lågskattad och får enbart användas för stationära dieselmotorer, fartyg i kommersiell drift och lok. För all övrig användning gäller blank diesel (ofärgad). Diesel som tillhandahålls på station är ofärgad, står att läsa på säkerhetsdatabladet.

Nyheter Idag har även försökt undersöka om fartyget kan anses gå under benämningen ”fartyg i kommersiell drift”. När vi kontrollerar hemsidan för skeppet anges istället något helt annat.

– De senaste åren har Jens Kiil haft hemmahamn i Stockholm och används som fritidsskepp i Stockholms skärgård.

”Då är det högst troligt skattebrott”

När vi pratar med Krister Nordström förklarar han att skattereducerad diesel som är grönfärgad normalt används för uppvärmning. Det stämmer då in på vad tidningen Expressen berättade i samband med giftfärgerna, om att båten värms upp med diesel. Men eftersom det bara finns en dieseltank menar Krister att det är uppenbart att även motorn körs på samma diesel.

– Om skeppet bara har en dieseltank och den dieseltanken är tankad med grönfärgad diesel, är det uppenbart att motorn också drivs av grönfärgad diesel. Då gäller särskilda regler som jag verkligen inte tror omfattar fritidsskepp. Då är det högst troligen skattebrott när man startar motorn, förklarar Nordström i telefon.

Romsons pressekreterare – ”Åsa har betalat full skatt”

När Nyheter Idags medarbetare Bitte Assarmo ringer till miljöminister Åsa Romsons pressekreterare Sandra Ahlstrand för att fråga hur det förhåller sig med gröndiesel och fritidsskeppet menar hon att Romson inte gjort något fel.

– Det finns en bild där det ser ut som om det är grönfärgad diesel. Men däremot är det så att Åsa hela vägen har betalat full skatt för all diesel som använts i den här båten och har gjort rätt för sig. Jag vet att det är botten av tanken, där ser det ut som att det är grönt men det kan ju vara någon avlagring. De gör ju bara en beställning och får den tankad, och om leverantören skulle ha stoppat i fel diesel är det ju ingenting som de kan kolla.

Ahlstrand lovar att återkomma med svar på frågan om båtmotorn körts på samma olja som används för båtens uppvärmning. Nyheter Idag har även sökt skattejurist under dagen för en kommentar, men när vi ringer skattemyndighetens växel sitter vi i telefonkö utan att komma fram. Vi kommer fortsätta att söka såväl skattejurister samt återkomma när vi får besked från Romson eller pressekreteraren Ahlstrand.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag