Högt uppsatt militär får sparken efter att ha uttalat sig kritiskt om Sveriges försvarsförmåga

Foto: Joel Thungren /Försvarsmakten/Combat Camera
  • Fredag 26 jan 2018 2018-01-26
E-post 578

SVERIGE Efter att ha uttalat sig kritisk om Sveriges försvarsförmåga i en intervju får generalmajor Anders Brännström nu sparken. Kritiken som framförs av Brännström får även medhåll av försvarsminister Peter Hultqvist.

Generalmajor Anders Brännström uttalade sig kritiskt om Sveriges försvarsförmåga i en artikel i DN under den 14 januari 2018. Brännström uttryckte en oro över att många förband saknade möjlighet att öva sina soldater och att material saknas för att nå riksdagens målsättning. Under eftermiddagen den 26 januari fick Brännström information om att han fått sparken, det uppger Dagens Nyheter.

Generalmajor Brännström radade upp en del orosmoln i sin kritik den 14 januari. Bland annat att krigsdugligheten inte är tillräckligt hög.

– Man kanske lyckas mobilisera, men krigsdugligheten blir inte tillräckligt hög. Det är ingen militär hemlighet, det är jag övertygad om att en potentiell angripare räknat ut. Men det gäller ju att politikerna och allmänheten fattar det också, sa Anders Brännström i intervjun med DN:s Mikael Holmström.

Kritiken fick även medhåll av försvarsminister Peter Hultqvist som menade att det är en lång resa för Försvarsmakten att komma ikapp på alla områden.

Under fredagseftermiddagen blev Anders Brännström uppkallad till ÖB Micael Bydén.

– Där fick jag veta att jag sparkas som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning där jag från och med årsskiftet arbetat med bland annat hållbarhetsfrågor och ledningsfrågor, säger Anders Brännström, till Dagens Nyheter.

Brännström har fått sparken som generalmajor i ledningsstaben men han förblir ledamot i Krigsvetenskapsakademin.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag