Holmbergs intervju fick Bah Kuhnke petad: ”Hela poängen med journalistiken är att granska makten”

Anders Holmberg (t.h) och Alice Bah Kuhnke (t.v). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 28 mar 2017 2017-03-28
E-post 2142

STOCKHOLM Under tisdagen står det klart att demokratiminister Alice Bah Kuhnke blir av med ansvaret över att samordna arbetet mot våldsbejakande extremism. Och dagens besked är i praktiken en rak konsekvens efter en mycket omtalad intervju i SVT Agenda med Anders Holmberg. Nyheter Idag har talat med Holmberg efter dagens besked, men han är ödmjuk. – Jag tillhör inte skaran som sitter och jublar om någon förlorar ett uppdrag eller förlorar jobbet, säger han.

Söndagskvällen den 12 mars kliver demokratiminister Alice Bah Kuhnke in i SVT Agenda-studion för att svara på frågor om regeringens arbete mot våldsbejakande extremism, det arbete som Bah Kuhnke fram till idag ansvarat över. I studion satt en förberedd Anders Holmberg som både gjort research och förberett frågorna. Intervjun kom att bli mycket omtalad, något som Nyheter Idag tidigare berättat.

Till stor del hade Bah Kuhnke mycket svårt att svara på hur många återvändande terrorister som Sverige lyckats avradikalisera. Hon förklarade även att Umeå kommun var ett exempel där arbetet mot extremism fungerat bra, men det kom senare att visa sig att Umeå aldrig tagit emot en enda återvändande terrorist.

En av reaktionerna i sociala medier efter programmet var att Kuhnkes prestation med arbetet mot våldsbejakande extremism, men även med att svara på Holmbergs frågor, var ett ”totalt haveri”. Terrorexperten Magnus Ranstorp skrev på Twitter att ”intervjun talar för sig självt hur dåligt förberedda vi är att hantera återvändare”.

Och under tisdagen står det klart att Alice Bah Kuhnke nu fråntas ansvaret över att samordna arbetet mot våldsbejakande extremism, ett beslut som är en direkt konsekvens av den omtalade intervjun med Anders Holmberg. Nyheter Idag har talat med Holmberg på tisdagen och frågat honom hur det känns efter dagens besked.

– Om jag ska vara helt ärligt känner jag att jag gör mitt jobb i mitt program. De konsekvenser det får är utom min kontroll. Jag tillhör inte skaran som sitter och jublar om någon förlorar ett uppdrag eller förlorar jobbet. Jag har inte den synen på mitt jobb eller på politiker, utan jag försöker bara göra mitt jobb så bra som möjligt. Sen får det konsekvenser, men jag känner inte så mycket alls ärligt talat, säger Holmberg till Nyheter Idag.

– Jag tycker det är oerhört viktiga frågor och att det är bra om det ligger på rätt ställe och hos rätt personer.

Tror du det är vanligt att journalister ser det som en fjäder i hatten om man fäller en minister eller att ens arbete får stora konsekvenser?

– For the record, hon är ju på inget sätt fälld. Hon har tagits ifrån ett uppdrag. Men annars tror jag absolut att det ses hos många som en fjäder i hatten. Skulle man komma med ett stort och viktigt avslöjande om en statsminister som gör att den personen tvingas avgå från sin post då är det klart att det är en stor sak i varje journalists karriär. Det är väldigt få, om någon som når hela vägen dit.

Holmberg sticker inte under stolen med att han förstår att många journalister kan se det som stor merit att få en högt uppsatt politiker att tvingas avgå eller bli av med uppdrag.

– Att genomföra en journalistisk uppgift och komma med ett avslöjande som får en minister att avgå, eller som gör att en minister tvingas avgå, det tror jag de flesta journalister skulle se som en fjäder i hatten. Det är hela poängen med journalistiken att granska makten och den yttersta makten i Sverige är regeringen och ministrarna.

Men du ser det inte som en merit, om jag ska vara lite jobbig här?

– Nej, jag tror det har att göra med att jag inte är i ”avslöjarbranschen”. Jag sitter inte i månader och gräver för att pula fram några dolda fakta, utan jag är i raka motsatsen. Vi gör intervjuer som är oklippta, som sker i realtid och under väldigt pressade tidsförhållanden.

Men även om formatet som Holmberg arbetar med skiljer sig från många grävande journalister som kan arbeta i månader med ett avslöjande ser han sin roll som ”granskande i allra högsta grad”. Och även om Holmberg inte anser sig vara i ”avslöjarbranschen” upplevde säkert många tv-tittare den där kvällen att det var en intervju som i allra högsta grad var just avslöjande.

– Jag är nöjd med intervjun, det kan jag säga. Men det är inte så att jag sitter hemma och jublar över att hon blivit fråntagen uppgifterna, så ser jag inte det ärligt talat. Och jag kan inte riktigt svara på varför, det är väl att nu är det nästa intervju som ligger i pipeline, som jag fokuserar på.

– Hela det här efterspelet är inget som jag följt så noga. Jag gjorde mitt jobb och så får andra följa upp det.

Inför den här intervjun med Bah Kuhnke, hur lång tid förberedde du dig? Du måste ha gjort research och tänkt ut i vilken ordning du ställer frågor och sådär?

– Det var som vanligt höll jag på att säga. Jag jobbar från onsdag till söndag med varje program. Den här intervjun var stor och sådär så den jobbade vi lite extra med. Men det var kanske någon dag eller två med den. Men framför allt var det Sanna Klinghoffer som kan den här miljön och som kan hela det här arbetet med våldsbejakande extremism. Hon har mycket kontakter i den världen. Hon var väldigt väldigt behjälplig med research, hon var en stor hjälp.

Det är fortfarande oklart var ansvaret ska ligga i framtiden för arbetet mot våldsbejakande extremism. En utredning som Kulturdepartementet låtit utföra föreslår att ansvaret ska ligga under Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Men det finns även förslag om att ansvaret istället ska ligga under Brottsförebyggande rådet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag