Göteborgare erbjöd gatubarn mat och kläder – Blev mördad

  • Fredag 18 Dec 2015 2015-12-18
E-post 1779

GÖTEBORG Idag inleddes rättegången mot den unge man som i somras slog ihjäl en 54-årig homosexuell man i Göteborgsförorten Bergsjön. Den åtalade mördaren är ett gatubarn från Nordafrika som 54-åringen bjudit hem till sig för att hjälpa med mat och rena kläder.

Den åtalade mördaren kom till Sverige från Nordafrika i juni i år och säger sig vara 16 år gammal. Efter att ha tagit tåget från Köpenhamn till Göteborg den 19 juni omhändertogs han av polisen eftersom han åkt tåg utan biljett och fördes därefter till ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal.

Bara några dagar senare drog han runt i centrala Göteborg tillsammans med andra gatubarn och träffade då på den 54-årige mannen, som tyckte synd om honom. Enligt polisens förhör med den mordmisstänkte berättade 54-åringen att han kände medlidande med ungdomar på flykt och frågade 16-åringen om han behövde hjälp med mat, pengar, kläder eller någonstans att ta en dusch.

Blev strypt

16-åringen och ytterligare minst en av flyktingpojkarna tackade ja till erbjudandet och följde med 54-åringen till dennes lägenhet i Bergsjön. Där blev den barmhärtige samariten sedan brutalt mördad.

”Misshandeln är att bedöma som synnerligen grov” eftersom gärningsmannen ”visat synnerlig hänsynslöshet och råhet och då misshandeln lett till att [54-åringen] åsamkats svåra kroppsskador”, står det att läsa i åklagarens stämningsansökan.

Efter den grova misshandeln ströp 16-åringen den 54-årige mannen med ett ”kraftigt grepp med en eller två händer kring hans hals”.

Hävdar nödvärn

I polisens förhör säger 16-åringen att han handlade i nödvärn och att den 54-årige mannen tagit struptag på honom och försökt våldta honom. Han säger också att han till en början trott att mannen var en kvinna eftersom han var klädd i kvinnokläder och hade peruk och smink på sig.

– Jag blev chockad när jag såg att det var en man och hon tog bort det här håret, berättar han i ett polisförhör som hölls två och en halv månad efter mordet.

Plundrade offrets bostad

Efter mordet länsade minst två av flyktingbarnen den mördade mannens bostad på värdesaker, kläder och annat de ansåg sig kunna få nytta av. Medan de gjorde det tog de bilder och filmade sig själva inne i lägenheten med den döde 54-åringen liggandes på golvet i bakgrunden. Det är bildmaterial som säkrats av polisen och nu är mycket viktiga bevis för åklagaren.

En stor del av stöldgodset hittades senare vid en polisrazzia mot boendet för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal. En av de saker som stals vid mordet var 54-åringens mobiltelefon. Polisen har spårat den till boendet, men aldrig återfunnit den. Troligen har batteriet dött och gärningsmannen därefter gjort sig av med den.

Hittades av sambon

När den 54-årige mannens sambo kom hem på morgonen den 25 juni, efter att ha varit bortrest några dagar, gjorde han det makabra fyndet. Eftersom kroppen låg på mage på golvet, var klädd i kvinnokläder och hade en filt virad runt huvudet förstod han till en början inte att det var hans pojkvän som låg död på golvet.

Enligt sambon brukade 54-åringen inte klä sig i kvinnokläder. I polisförhör säger han därför att han tror det är mördaren som klätt på pojkvännen kvinnokläderna för att håna honom efter hans död.

Misstänkt hatbrott

Åklagaren Lotta Nielsen skriver i sin stämningsansökan att hon misstänker hatbrottsmotiv för mordet. 54-åringen mördades ”på grund av hans sexuella läggning såsom homosexuell och på grund av att han var transvestit”, skriver hon.

Utöver 16-åringen åtalas även ett flyktingbarn som är i 20-årsåldern och enligt domstolshandlingarna uppges vara född 1996-01-01. Det äldre av flyktingbarnen åtalas för grovt skyddande av brottsling.

”Allah vet”

Polisen tror att de två åtalade flyktingbarnen inte var ensamma i lägenheten när mordet begicks, men de är de enda som kunnat knytas till brottsplatsen samt åtalas för brott.

– Polisen och åklagaren och även Allah, vi vet att du har sett fler personer i den här lägenheten, säger polisens förhörsledare i ett förhör med den misstänkte 19-åringen i ett försök att få honom att avslöja vilka de andra var.

– Om du vill att vi ska ta reda på sanningen så bör du berätta det du vet och det du gjorde, fortsätter polisen.

Men det tricket fungerar inte. 19-åringen hävdar att han aldrig befunnit sig på brottsplatsen, trots att han syns på de bilder som tagits av honom och hans kumpan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag