Hon blev attackerad av vänstern – ”De skrek alliansfitta”

Estrid Faust kandiderar till riksdagen för Centerpartiet. Foto: Privat
  • Måndag 18 aug 2014 2014-08-18
E-post 0

VALET 2014 När Estrid Faust var ute natten mellan lördag och söndag för att sätta upp valaffischer för Centerpartiet blev hon attackerad på stan av människor som utgav sig för att vara vänster. – De slet ner våra affischer och kastade dem i vattnet. Det var mycket hotfulla, berättar Faust.

Valrörelsen har startat och natten mellan lördag och söndag var det dags för att sätta upp affischer i Stockholm. Det som länge varit en trevlig tradition blev en hotfull upplevelse för Estrid Faust från Centerpartiet. Hon är ordförande för Centerns studentförbund i Stockholm och kandiderar även till riksdagen för Centerpartiet i Stockholm.

 Vi kom förbi ett gäng med en tre fyra killar, och när vi mötte dem att sa de att de var från Vänsterpartiet. De var hotfulla och det gick inte att lugna ner dem. Det var tydligt att det var politiska motiv.

”De skrek alliansfitta mot mig, det var mycket obehagligt”

Händelsen slutade inte där. När Estrid Faust skulle sätta upp affischerna valde killarna, som sa att de var vänsterpartister, att sabotera för Faust.

 De började rycka i våra affischer, de slet ner affischerna och kastade affischerna i vattnet.

Estrid försökte hindra dem från att ta bort affischerna för Centerpartiet, men då blev de än mer aggressiva.

 När jag försökte hindra dem, så skrek de ”alliansfitta” mot mig. Det var väldigt obehagligt, berättar Faust.

Har fått stöd från partiet

Efter händelsen har Estrid Faust fått stöd från partiet. Det är inte första gången som politiker blir attackerade från vänsterhåll, tidigare i år kunde SVT Uppdrag Granskning berätta om Revolutionära Fronten och deras våldskapital. Nyheter Idag var även på plats när medlemmar ur Revolutionära Fronten stod åtalade i Stockholms tingsrätt.

 Jag har varit i kontakt med krisjouren i partiet. Det händer emellanåt att liberaler och företrädare för alliansen blir attackerade från vänsterhåll. Det känns verkligen obehagligt att det finns vissa delar inom vänsterrörelsen som accepterar våld, berättar Faust för Nyheter Idag.

Faust önskar att Vänsterpartiet tar de här frågorna på större allvar, men när vi pratar med henne är hon samtidigt medveten om att flera personer också uteslutits ur Ung Vänster för deras kopplingar till våldsbejakande och ”utomparlamentarisk” vänster.

 Jag tycker det är viktigt att Vänsterpartiet tar det på allvar och gör det tydligt att det inte är accepterat. Det blir ju ett hot mot demokratin. Det finns uppenbarligen en hel del att önska, det blir också tydligt att våldet inte är marginaliserat.

Tycker att media har ett ansvar

Men Faust menar att problemet inte bara finns hos Vänsterpartiet. Även i media finns en acceptans för våldsbejakande språkbruk från vänsterhåll.

 Det är synd att det verkar bli mer och mer accepterat med den typen av språkbruk. Ett exempel är Athena Farrokhzad där hon kunde sitta i bästa sändningstid och spela musik som handlar om att skjuta borgare, avslutar hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag