”Hon från Liberalerna” – KD ger svar på tal efter anklagelser om att förminska Karin Karlsbro

Ebba Busch med Per Gudmundson i förgrunden. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 24 maj 2019 2019-05-24
E-post

”Hon från Liberalerna” skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor i ett Facebookinlägg när hon refererar till Liberalernas toppnamn Karin Karlsbro i EU-valet. Formuleringen har mött hård kritik i sociala medier men Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson ser inga skäl att backa. – Det är väl svårt att förminska Liberalerna? säger han till Nyheter Idag.

KD-ledaren Ebba Busch Thor publicerade ett Facebookinlägg där hon refererar till Liberalernas toppkandidat i EU-valet Karin Karlsbro som ”hon från Liberalerna”. Den formuleringen har mött hård kritik i sociala medier. Victoria Viklund från Liberala ungdomsförbundet skriver på Twitter att Busch Thor ägnar sig åt ”jävla härskarteknik”.

En socialdemokrat skriver på Twitter att formuleringen är ”förminskande”.

En annan, som i sin Twitterprofil presenterar sig som ”extremcenter”, ”fan av kollektivtrafik och public service” samt ”socialliberal” drar paralleller till den retorik som Donald Trump använder.

Gudmundson: ”Svårt att förminska Liberalerna”

När Nyheter Idag når Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson säger han sig känna till kritiken mot Busch Thors formulering. Men han ser inte att det finns skäl att backa eller be om ursäkt.

– Det är väl svårt att förminska Liberalerna? frågar han retoriskt i telefonen.

I senaste Sentio-mätningen erhöll Liberalerna endast 3,3 procent av stödet till riksdagsvalet. Den S-märkta statsvetaren Stig Björn Ljunggren kommenterade mätningen och lade till att det är ett mycket tufft läge för Liberalerna att klara hålla sig kvar i EU-parlamentet.

Vidare är Karlsbro den toppkandidat till EU-parlamentet som är mest okänd. Det är också detta Gudmundson refererar till när han kommenterar formuleringen om ”hon från Liberalerna”.

– Men om du menar att det skulle vara förminskande mot Karin Karlsbro som kvinna? Jag tror det är menat som ett skämt som åsyftar att Liberalerna så sent plockade fram ett nytt namn och dessutom ligger lite taskigt till i opinionsmätningarna. I inlägget nämns ju andra kvinnliga kandidater med sina fulla namn, så jag tror inte det är någon härskarteknik.

– Om man nu inte vill kalla gnabb mellan partier för härskarteknik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag