Hot och trakasserier vardag för tågvärdar: ”Kallar en för hora”

Tåg vid Västerås Central. Foto: Stefan Nilsson/SJ
  • Tisdag 23 mar 2021 2021-03-23
E-post 684

VÄSTERÅS Situationen för svenska tågvärdar blir allt värre. Resenärer som inte betalar för sig och beter sig hotfullt har blivit en del av vardagen. Nu kräver facket bland annat ett stopp för ensamarbete.

Mimmi Lundkvist från Västerås berättar för VLT om hur det är att jobba som tågvärd. Hot och sexuella trakasserier kallar hon ”vardagsmat”, och det kan hända var som helst och när som helst.

– Det i särklass vanligaste scenariot är att vi kommer fram till en person och frågar efter biljett, och har personen ingen biljett så påpekar vi att självklart får du inte åka gratis. Då blir personen arg, kallar en för hora, fitta och allt däremellan, och har man otur spottar den på en, säger hon.

Mimmi Lundkvist berättar att det oftast är unga vuxna och både killar och tjejer som beter sig på det här sättet.

Tågvärdarna har rätt att skriva ut böter, men om personen inte godtar detta finns det inte mycket som tågvärden kan göra.

– Företaget är tydligt med att det vill att vi ska se till oss själva först, vi har larmknappar och vi har bra stöd. Det vi ska göra när det är hotfullt är att vi ska backa. På så sätt är företaget mån om att vi inte ska ge oss in i något, säger Mimmi Lundkvist.

VLT har även pratat med Sara Wirén, ordförande för den lokala fackklubben Seko Mälartåg.

– Det är ingen ny förekomst att det är hotfulla situationer för tågvärdarna. Men det har eskalerat så pass nu att man funderat på att inte stanna på vissa stationer, det har inte skett tidigare. Nu har Seko dragit i gång en kampanj för att lyfta upp situationen till samhället, säger hon.

Facket kräver bland annat ett stopp för ensamarbete och att personalen ska ha rätt att utfärda tillträdesförbud mot resenärer som utgör ett hot mot säkerheten.

Tidigare har SJ meddelat att man kan komma att ställa in tågstoppen i Kumla och Hallsberg på grund av problem med hot och våld.

Läs även: Terrorn på tågen – SJ kan ställa in tågstopp efter upprepade oroligheter: ”Drastisk åtgärd”

Läs även: Svenska pojkar i 11-årsåldern rånade av äldre invandrarduo

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag