Hovet om Malena Ernman: ”Innehar fortfarande titeln”

Bild: Bengt Nyman/CC BY-SA 4.0/CC BY 2.0
  • Tisdag 30 jan 2024 2024-01-30
E-post 0

Operasångaren Malena Ernman kvarstår som hovsångare efter hennes deltagande i ett upprop som kräver att Israel portas från Eurovision Song Contest. Det framgår av mejl från Kungl. Hovstaternas informationsavdelning till sajten Ledarsidorna.

Operasångaren Malena Ernman, på senare år främst känd som klimataktivisten Greta Thunbergs mamma, var en av de 1 005 svenska artister och musiker som skev under ett upprop, publicerat på Aftonbladet Debatt, om att utesluta Israel från Eurovision Song Contest på grund av kriget mot Hamas.

Bland övriga undertecknare finns, förutom välkända artister som Robyn och Mauro Scocco, musikgruppen Kofia som ligger bakom den ökända låten ”Leve Palestina och krossa sionismen”.

Enligt Ledarsidorna har Kofia kopplingar till det pro-palestinska nätverket Samidoun, som nyligen förbjöds att verka i Tyskland på grund av kopplingar till Hamas och andra antisemitiska grupper.

– Samidoun är ett internationellt nätverk som sprider anti-Israel och anti-judisk propaganda under täckmantel av en “solidaritetsorganisation” på uppdrag av fångar i olika länder, säger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz enligt Ledarsidorna.

Malena Ernman är även medlem i Svenska Kommittén Mot Antisemitism, SKMA, men på måndagen plockade organisationen bort hennes namn från sin hemsida, enligt Bulletin.

Redigeringen av hemsidan var emellertid tillfällig, och vid 16.30-tiden på måndagen var Malena Ernman tillbaka på listan över SKMA:s medlemmar.

Malena Erman är även hovsångare, en utnämning som inte påverkats av hennes deltagande i uppropet om Israel. ”Malena Ernman utnämndes till hovsångare 2011 och innehar fortfarande titeln, tillsammans med andra utnämnda hovsångare” skriver Kungl. Hovstaternas informationsavdelning till Ledarsidorna.

Malena Ernman kvarstår av hemsidan att döma även som ledamot i Kunglig Musikakademin. I Kungliga Musikakademins etiska riktlinjer framgår att ledamöter förväntas ”uppträda som föredömen för andra och på ett sådant sätt som inte skadar förtroendet för KMA”.

Nyheter Idag söker Kungliga Musikakademin.

Läs även: Svenska artister kräver att Israel portas från Eurovision

Läs även: Greta slår tillbaka anklagar Israel för folkmord

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag