Hovrätt friar afghan från barnvåldtäkt – nu slipper han utvisning

Hovrättshuset i Jönköping. Foto: I99pema (CC BY-SA 4.0)
  • Fredag 7 aug 2020 2020-08-07
E-post

JÖNKÖPING En afghansk man i 20-årsåldern dömdes till fängelse och utvisning i tingsrätten för att ha våldtagit en 13-årig flicka. Men nu väljer Göta hovrätt att fria mannen helt. Enligt domstolen är det inte bevisat att mannen var medveten om flickans ålder.

Tidigare i år dömdes mannen i Kalmar tingsrätt för våldtäkt mot barn till ett och ett halvt års fängelse samt utvisning. Han skulle även betala 115 000 kronor i skadestånd till den 13-åriga flickan.

Av domen framgår att afghanen är en ensamkommande. Han och flickan fick kontakt via sociala medier och bestämde sig för att träffas. Flickan åkte buss till mannens hemort där han mötte upp henne. De gjorde sällskap till mannens bostad, hade sex, och senare samma dag polisanmälde flickan att hon blivit våldtagen.

Båda parterna uppgav i förhör att de hade sex. Frågan var därför om mannen var medveten om eller oaktsam vad gäller flickans ålder.

Det var mannen som bokade bussbiljetten åt flickan via en app och angav där hennes ålder till 13 år. I förhör sade flickan att hon hade berättat för honom om hennes ålder flera gånger. Mannen hävdade å sin sida att flickan uppgett att hon var 16 år, men att han valde 13 år på bokningsappen för att det blev billigare så. Att han valde just 13 år var ”bara en slump”.

Tingsrätten köpte inte mannens förklaring och menade att det stod klart att mannen kände till flickans ålder. Minimistraffet för våldtäkt mot barn är två års fängelse, men domstolen drog av sex månader av hänsyn till mannens ålder. Som nämnts dömdes han även till utvisning.

Domen överklagades till Göta hovrätt som nyligen kom med sitt avgörande där man frikänner afghanen. Domstolen menar att åklagaren inte har kunnat bevisa att mannen var medveten om, eller oaktsam i förhållande till, flickans ålder.

Att flickan ljugit om sin ålder för en annan kille vid ett annat tillfälle – något hon själv uppgett i förhör – gör att hennes uppgifter inte anses trovärdiga. Att mannen prickade in hennes rätta ålder i bokningsappen räcker inte, menar domstolen: ”Hovrätten anser att den bevisningen vid redovisade förhållanden inte är tillräcklig för att ensam uppfylla det höga beviskravet i brottmål.”

Läs även: Afghan häktad för våldtäktsförsök – slapp utvisning vid tidigare dom

Läs även: Dansk politiker tänker bränna koran i Rosengård: ”Radikala muslimer kan inte få diktera villkoren i en demokrati”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag