Hovrätten friar tre personer åtalade för äktenskapstvång

Foto: CC Jeff Belmonte / Wikimedia Commons
  • Onsdag 18 apr 2018 2018-04-18
E-post 509

ÅRE Tre personer misstänkta för att ha tvingat in en minderårig i äktenskap frias nu av hovrätten. En 15-årig flicka i Åre ingick i ett äktenskap med en tio år äldre man och uppger att det har skett emot hennes vilja.

I Åre kommun misstänktes det att en 15-årig flicka ska ha tvingats in i ett äktenskap med en tio år äldre man. Nu frias de tre personer som åtalades för att ha tvingat in flickan i äktenskapet av hovrätten, uppger SVT Nyheter.

15-åringen blev övertalad att ingå i ett äktenskapsliknande förbindelse av två kvinnor och flickans bror under april 2016. De misstänkta har under hela tiden nekat till brott och menat att de uppfattat det som om att flickan ville gifta sig.

Åklagaren yrkade på fängelse mellan fyra och nio månader för samtliga misstänkta. De tre personerna friades i tingsrätten den 6 november 2017 då rätten inte ansåg att de misstänkta utnyttjat flickan.

Hovrätten instämmer nu i tingsrättens bedömning. Hovrätten anser att flickan ingått i en äktenskapsförbindelse och att flickan befann sig i en utsatt belägenhet. Hovrätten anser däremot inte att detta räcker för att ge ett entydigt stöd för åtalet om äktenskapstvång.

Eftersom det inte finns någon praxis för liknande fall kan den här domen kommer att få betydelse för kommande liknande mål i framtiden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag