Hovrätten skärper straffet för Fredrik Anderssons mördare

Fredrik Andersson och Frunze Saghatelyan. Foto: Privat / Polisen
  • Fredag 2 jun 2023 2023-06-02
E-post

I tingsrätten dömdes Medborgerlig Samling-politikern Fredrik Anderssons, 54, mördare Frunze Saghatelyan, 17, till två år och elva månaders sluten ungdomsvård. Nu höjer hovrätten straffet och dömer tonåringen även för försök till mord.

Det var i mars 2022 som den 17-årige Saghatelyan med vapen i hand gick in på Delta Gym i Stockholm.

Måltavlan var enligt åklagaren en Bandidos-medlem som befann sig på gymmet. Men innan han hunnit skjuta sitt tilltänkta offer kom Fredrik Andersson emellan och ingrep mot 17-åringen.

Frunze Saghatelyan sköt då istället ihjäl Andersson, medan den egentliga måltavlan klarade sig.

I tingsrätten dömdes Saghatelyan för mordet på trebarnspappan Andersson. Han dömdes dessutom för grovt vapenbrott samt allmänfarlig ödeläggelse, efter ett annat dåd där han slängt in en handgranat på en restaurang i Stockholm. Påföljden blev sluten ungdomsvård i två år och elva månader.

Hovrätten instämmer i tingsrättens dom gällande mord, grovt vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse. Därtill dömer de honom för försök till mord på den utpekade Bandidos-medlemmen. Detta eftersom de anser det styrkt att det var honom som Saghatelyan egentligen hade kommit för att döda.

”Fara för brottets fullbordan har varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter. Det är därmed styrkt att Frunze Saghatelyan gjort sig skyldig till försök till mord”, skriver hovrätten i domslutet.

Påföljden från hovrätten blir därmed fyra års sluten ungdomsvård för den 17-årige mördaren, istället för två år och elva månader.

Den 13 april i år uppmärksammades Saghatelyan efter att ha fritagits av beväpnade personer på väg hem från ett tandläkarbesök i Södertälje. Det hade då bara gått en månad sedan han dömts i tingsrätten.

En dryg vecka efter rymningen kunde han gripas av polisen i Strängnäs.

Läs även: Fredrik Anderssons mördare gripen

Läs även: Sadé: Det handlar om barn – som skjuter andra i huvudet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag