Hultqvists fusklapp stal showen i debatten med Åkesson

Foto: SVT
  • Onsdag 10 feb 2021 2021-02-10
E-post

STOCKHOLM Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och SD:s partiledare Jimmie Åkesson debatterade i SVT:s Aktuellt om ett höjt tonläge mellan S och SD där Hultqvist bland annat kallat SD högerextrema. Under debatten tog Hultqvist stöd av en fusklapp – något som blivit en snackis i sociala medier. ”Noterbart att en gammal politisk räv som Hultqvist behöver papperslapp”, skriver TT:s politikreporter Owe Nilsson på Twitter.

Peter Hultqvist, som förutom sitt uppdrag som försvarsminister även jobbar som ledarskribent på Dala-Demokraten (S) där han skrivit en ledartext som var ett av skälen till debatten, gick ut stenhårt.

– Jag tycker att man måste dra en röd linje mot högerextremismen i Sverige. Vi har att göra med ett parti som använder sig av retorik som ”välj sida, förbered er för strid”, sade Peter Hultqvist och fortsatte läsa upp exempel på uttalanden från SD från en lapp. En fusklapp som Hultqvist tog stöd av flera gånger under debatten.

– Här drar man upp ett extremt språkbruk från ett extremt parti och sen så menar man på att liksom alla andra ska bara falla undan. Jag accepterar inte detta. Jag vill dra en röd linje mot detta. Det här är inget parti som Kristersson och Busch kommer att klara av att tämja, sade Hultqvist.

Jimmie Åkesson menade att retoriken från Hultqvist beror på rädsla för att förlora regeringsmakten och en oro för att Moderaterna och Kristdemokraterna börjat prata med SD för att kunna bilda regering.

– Apropå politikerförakt. Det finns ingenting som spär på politikerförakt så mycket som det som Peter Hultqvist ägnar sig åt just nu, sade Åkesson.

– Det är klart att Åkesson inte vill ta ansvar för nåt av det här jag för upp va. Han glider ju hela tiden undan. Åkesson är ju en av de politiker i det här landet som är bäst på att glida undan, sade Hultqvist.

Programledaren Bodil Appelquist bröt in:

– Men vad säger du om hans påstående att du också odlar politikerförakt med ditt sätt att uttrycka dig här, undrade Appelquist.

– Då är det så här att mitt sätt att vara många gånger och mitt sätt att jobba politiskt är att försöka vara tydlig om var jag står och vilka åsikter jag har… skaka du på huvudet (riktat mot Åkesson), det hjälper inte, svarade Hultqvist och fortsatte:

– Det är så här. Är man inte tydlig, då vet inte heller väljarna vad det handlar om. Åkesson försöker liksom klara sig genom att bara… glida åt sidan till höger och vänster.

På sociala medier har en hel del fokus hamnat på Hultqvists fusklapp.

TT:s politikreporter Owe Nilsson var en av de som lade märke till lappen.

 

Journalisten Mats Skogkär memar.

 

En annan twittrare har skrivit en dikt.

 

Flera twittrare har gissat vad som stod på lappen.

 

Men Hultqvist hyllas också.

Göran Greider, kollega på Dala-Demokraten, kallar framträdandet ”lysande och starkt”.

 

Förre kommunikationsansvarige inom Centerpartiet Ola Spännar hyllar Hultqvist.

”Vilket befriande klarspråk”, skriver Spännar.

Bli prenumerant

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag