Hund ströps till döds – nu åtalas två män

  • Fredag 4 jan 2019 2019-01-04
E-post 3855

SKÖVDE Två män åtalas nu i Skaraborgs tingsrätt för att ha strypt en hund till döds och därmed utsatt den för lidande. Männen förnekar brott och ger olika vittnesmål om vad som egentligen hände.

Det var i samband med en narkotikarelaterad utredning som polisen sökte igenom en av de åtalade männens mobiltelefoner. Där fanns en film som enligt polisen visar hur de två männen samt några andra okända personer utsätter en hund för lidande.

I förundersökningen beskriver polisen hur männen har dragit åt ett spännband runt den lilla pinscher-hundens hals och håller upp den i luften. Hunden är blodig och till synes livlös på filmen. Slutligen stoppas den ned i en plastkasse.

Den polis som gjorde anmälan säger att han med hundraprocentig säkerhet kan slå fast vilka de två männen på filmen är. En av dem är känd av polisen sedan tidigare och kan höras prata och skratta på filmen.

– Ah bror. Hon lever. What the fuck? Bror, jag ber dej. Sätt kniven i henne, hörs mannen säga på filmen.

I ett sakkunnigutlåtande till polisen konstaterar en veterinär att ”[a]vlivning genom kvävning innebär ett kraftigt och utdraget lidande som bryter mot djurskyddslagen”.

Männen förnekar brott och säger i förhör att hunden av olika skäl behövde avlivas. Den äldre av de två säger att hunden var sjuk och hade ont. Han ville försäkra sig om att den verkligen dött och säger att han därför ”satte kniven rätt emot hundens hals”.

Den yngre mannen säger att hunden hade attackerat andra hundar och människor och skulle därför avlivas. Enligt honom dog hunden i själva verket genom att någon sköt den med två skott. Sedan användes spännbandet för att lägga hunden i plastkassen.

Han medger att det är han som hörs på filmen och får frågan varför han skrattar.

– Jag var chockad. Alla tar en chock på olika sätt. Jag fick en chock blandad med panik, svarar han.

Förutom djurplågeri åtalas båda männen även för grovt narkotikabrott. Den yngre åtalas dessutom för försök till narkotikasmuggling och olovlig körning, medan den äldre åtalas för misshandel och olaga hot.

Den äldre mannen var tidigare medborgare i ett centralamerikanskt land medan den yngre enbart har haft svenskt medborgarskap.

Läs även: EU-parlamentarikern Soraya Posts dotter döms för grova stölder från äldre

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag