Hundar föreslås förbjudas som husjdur i Iran – ägare riskerar piskstraff

Stort hot enligt iranska moralpolisen. Foto: epsos.de
  • Fredag 7 nov 2014 2014-11-07
E-post 234

IRAN Moralpolisen i Iran kan nu få fria tyglar att bötfälla och piska hundägare sedan parlamentet lagt fram förslag om hårda tag mot landets hundägare. Orsaken är att hundar ses som orena djur enligt islamsk sedvänja.

Den gamla devisen om att hundan är människans bästa vän gäller inte när det kommer till den hårt styrda fundamentalistiska staten Iran. I en ny lag som föreslagits ska det bli helt olagligt att ha hundar som husdjur enligt DailyMail. Det är den iranska moralpolisen som ska upprätthålla det kommande förbudet. Till skillnad från svensk moralpoliser, som oftast återfinns på Twitter, så har den iranska varianten en starkare och mer officiell ställning och patrullerar gatorna i syfte att upprätthålla moral och ordning. Det har även gjorts tidigare ingripande mot hundälskarna men nu ska det formaliseras.

Enligt lagförslaget ska böter hamna på mellan 2600-26 000 kr omräknat till svensk valuta. Även upp till 74 piskrapp kan bli aktuellt för grövre överträdelser.

Apor är inte heller ok

Lagförslaget som ligger på bordet tar inte bara sikte på att förbjuda oskyldiga promenader med hundar. Även apor är ett icke önskvärt djur.

”Den som rastar eller leker med djur såsom hundar eller apor i offentliga miljöer kommer att skada islamsk kultur, såväl som hygienen och andra människors ro, särskilt kvinnor och barn”, står det i lagförslaget. Beslagtagna husdjur ska skickas till zoo eller släppas ut i naturen är det tänkt.

Andra saker som skrämmer den iranska regimen är satelliter och internet som ses som ett osunt inflytande från väst.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag