Hundar ovärderliga i letandet efter kroppar i Grenfell Tower

Foto: Polisen/brandkåren i London
Foto: Polisen/brandkåren i London
  • Fredag 16 jun 2017 2017-06-16
E-post

LONDON Specialsökhundar är ett ovärderligt verktyg för brandmännen i letandet efter döda kroppar i brandhärjade Grenfell Tower. Det skriver brandkåren i London på Twitter.

Hundarna är lättare och mindre än människor och kan snabbt söka av ett större område än brandmännen klarar av. Med hjälp av hundarna har ytterligare kroppar påträffats i det utbrända bostadskomplexet som innan branden hade 127 lägenheter.

Totalt har nu 30 människor bekräftats döda i den våldsamma brand som bröt ut natten till onsdagen, men det antalet väntas fortsätta stiga de kommande dagarna, skriver Londonpolisen på sin hemsida. Mitt på dagen idag hade tolv av kropparna transporterats ut från byggnaden, övriga fanns ännu kvar inne i den.

– Det är svårt att finna ord för att uttrycka hur de drabbade familjerna måste känna och det är vårt arbete att jobba oförtrutet för att ge dem de svar de förtjänar, säger Londons polischef Stuart Cundy.

Polisen säger att det inte finns något som tyder på att branden var anlagd.

Förutom de 30 som omkom i branden vårdas 24 människor ännu på sjukhus. För 12 av dem är tillståndet kritiskt.

Kommer ta veckor

Exakt hur många som omkom i branden är oklart. Över 70 människor uppges ha rapporterats saknade efter branden, men det kan finnas ett stort mörkertal. Många av dem som bodde i Grenfell Tower hade invandrar­bakgrund och polisen och brandkåren går kontinuerligt ut med uppmaningar till allmänheten att anmäla om de saknar någon närstående.

Enligt vissa rapporter kan det ha funnits så mycket som 600 människor i byggnaden när branden bröt ut och antalet omkomna kan komma att passera 100.

– Omständigheterna inne i Grenfell Tower innebär att arbetet med att hitta och transportera bort offren är extremt utmanande. De övre våningarna i byggnaden är särskilt farliga på grund av skador vållade av branden. Det tråkiga är att det här arbetet kommer ta tid, det kommer ta många många veckor, säger Stuart Cundy.

Under fredagen har 35 brandmän och annan personal från brandkåren samt 30 sök- och räddnings­specialister arbetat i och vid byggnaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag