Ica-handlare har slutat polisanmäla stölder

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 29 dec 2021 2021-12-29
E-post 274

VÄSTERÅS Livsmedelsbutiker förlorar miljardtals kronor varje år på stölder. Men få av brotten anmäls, och de flesta utredningar läggs ned. Ica-handlaren Linus Brostedt i Västerås har ”i princip” slutat göra polisanmälningar, rapporterar P4 Västmanland.

– Fram till ett par år sedan så gjorde jag det. Som ett exempel – jag anmälde 50 snatterier på ett år, varav en gick till fällande dom, säger Linus Brostedt på Ica Viksäng till P4 Västmanland.

I stället för att polisanmäla, vilket sällan leder någonvart, försöker han nu ”skrämma bort” tjuvar genom att berätta för dem att deras brott har fångats på film. Han menar att det dock hade varit ”bättre för statistiken” om han gjorde polisanmälningar.

Enligt branschorganisationen Livsmedelshandlarna är det vanligt att butiker struntar i att polisanmäla stölder.

– Det är ju det vi hör på många håll. Svensk handel gjorde en studie för ett antal år sedan där man uppskattade att mörkertalet vid butiksstölder var 98 procent, säger Pär Bygdeson på Livsmedelshandlarna till P4 Västmanland.

Efter nyår kommer organisationen att starta ett projekt där man ska hjälpa butiker att överpröva nedläggningar av utredningar.

Läs även: Stölddrabbad butik gömmer sitt kött: ”Så illa är det just nu”

Läs även: En halv procent av alla cykelstölder klaras upp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag