ICA-handlaren lämnar Husby: ”Brott får inga konsekvenser i dag”

Polis spärrar av. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 1 feb 2018 2018-02-01
E-post 610

HUSBY Efter att fått utstå rån och misshandel under flera år har Ica-handlare Joakim Söderlund flyttat till Norrköping. Söderlund berättar hur flera brott har anmälts men nästan aldrig följs vidare.

I en intervju i Aftonbladet berättar Ica-handlaren Joakim Söderlund om hur han lämnat Husby efter att han utsatts för flera fall av rån och misshandel, utan att polisen hjälpt honom. Söderlund har haft sin butik i Husby under många år men menar att dagens situationen gör det ohållbart att vara en näringsidkare i området.

– Jag har anmält säkert 90 procent – en enda har dömts. Så jävla illa är det, säger Söderlund till Aftonbladet.

Att politikerna pratar om lag och ordning ser Söderlund som en positiv utveckling men menar samtidigt att det kommer kräva stora insatser över flera år för att utvecklingen ska kunna vändas åt rätt håll. Söderlund har försökt dra sitt strå till stacken genom att anställa lokala ungdomar.

Flera butiksinnehavare i Husby har bra kontakt med varandra och med polisen. Söderlund menar att polisen gör ett bra jobb som anmäler alla brott men uttrycker stor frustration över att endast ett fåtal dömd. För ungefär två år sen utsattes Söderlund för grov misshandel inne i butiken i samband med att man tog en snattare. Efter några inledande förhör har ingenting hänt med utredningen, inga fler förhör och ingen rättegång.

Sedan ett år tillbaka driver nu Söderlund en mataffär i Norrköping. Han flyttade efter att han tröttnade på allt bråk och stök i området.

– Den butik jag har nu ligger i en stor galleria och där har vi väktare under alla öppettider och de ronderar även på nätterna. Så vi har inga säkerhetsproblem med rån, hot och våld, säger Söderlund.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag