Idag presenteras regeringens nedskärningar på grund av flyktingkaoset

Finansminister Magdalena Andersson (t.v). Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Torsdag 12 Nov 2015 2015-11-12
E-post 1805

STOCKHOLM I eftermiddag väntas finansminister Magdalena Andersson (S) presentera en rad besparingar på statens utgifter med anledning av att kostnader för migrationen har ökat. Klockan 13.45 väntas den så kallade ändringsbudgeten bli offentlig.

I slutet av oktober kunde Nyheter Idag berätta att regeringen planerar att spara på offentliga utgifter, det som i dagligt tal syftar på välfärden. I interna mejl, som läckte från regeringskansliet, stod att läsa hur samtliga departement fick i uppdrag att hitta olika besparingar.

Bakgrunden till att regeringen drar i nödbromsen och letar besparingar har sin grund i att kostnaderna för asylkaoset har skenat. Enbart Migrationsverket behöver ytterligare 29 miljarder kronor än de pengar som redan är budgeterat. Samtidigt ansträngs en rad andra myndigheter på grund av migrationen till Sverige, däribland Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen och inte minst landets kommuner.

Mycket talar för att det kommer inte räcka med enbart besparingar i andra sektorer än migration. Kvar återstår två sätt för den rödgröna regeringen att finansiera invandringen, antingen höja skatten eller låna upp mer pengar. I den offentliga debatten har det spekulerats om att det kan bli aktuellt med en kombination av både besparingar, höjd skatt och ökad statsskuld.

Tidigare har Andersson även aviserat att det kan bli aktuellt med halverat bistånd till fattiga länder för att finansiera invandringen i Sverige.

Trots det ekonomiskt trängda läget har inte regeringen meddelat att de avser stänga gränserna och minska på asylinvandring. Under onsdagen meddelades att gränskontroller tillfälligt ska sättas in, men de påverkar inte antalet människor som kommer till Sverige. Det kan till och med få effekten att fler söker asyl i Sverige.

Nyheter Idag kommer bevaka den nya ändringsbudgeten under dagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag