IKEA-mördarens mamma: ”Jag uppskattar att svenska regeringen tar hand om min son som om det vore deras eget barn”

Foto Nyheter och Polisen
  • Måndag 26 feb 2018 2018-02-26
E-post 2273

SVERIGE IKEA-mördaren Abraham Ukbagabirs familj är förvånade över att han är vid liv efter sina gärningar. Själv kommenterar Ukbagabir sitt brutala mord på Ikeavaruhuset i Västerås 2015 med ”Shit happens!” 

IKEA-mördaren Abraham Ukbagabir har skickat in en begäran om att utvisas till Eritrea och att få avtjäna resten av sitt straff där trots risken att utsättas för brutal tortyr. Sverige utvisar dock inte personer till Eritrea och det är oklart om man kommer göra det även om fången själv begär det.

Ukbagabir sitter fängslad för att 2015 ha mördat två oskyldiga personer på IKEA-varuhuset i Västerås. Hans offer blev 55-åriga Carola och hennes 28-åriga son Emil. Ukbagabir högg Carolia så hårt i magen med en kökskniv att en av hennes ryggkotor gick av.

”Jag kände att när alla andra får stanna i landet, men inte jag, då betraktade jag det som ett brott mot mig. För att visa att jag var orättvist behandlad och för att få fred, då gick jag till attack”, sade han under rättegången.

I ett långt reportage i Expressen berättar Ukbagagir om sin när han bestämde sig för att flytta från Eritrea till Europa. Hans syfte var att kunna försörja sin familj.

Det första land han kom till i Europa var Italien och där blev han registrerad med fingeravtryck. Han tog sig vidare till England, men blev där deporterad tillbaka till Italien. Sedan försökte han med andra länder, Norge och Danmark. Gång på gång blev han deporterad tillbaka till Italien. För att undslippa deportering ska han bland annat ha försökt bränna bort sina fingertoppar.

Till slut kom han till Sverige, varifrån han inte deporterades omgående. Istället placerades han på ett flyktingboende. När första avslaget kom beslöt sig Abraham Ukbagabir att hålla sig under jorden för att ansöka om asyl igen. Det gick inte men han beviljades dock asyl i Italien.

Trots att Abraham Ukbagabir beviljats asyl i Italien bestämde han sig ändå för att mörda oskyldiga.

IKEA-mördarens mamma: ”Jag uppskattar att den svenska regeringen tar hand om min son som om det vore deras eget barn.”

Expressen har träffat Ukbagabirs familj i Eritrea. IKEA-mördarens bror Rober Berhene är förvånad över att han lever. Han uppger att han trodde att man blir ihjälslagen om man mördar två oskyldiga människor. Han konstaterar att Europa är annorlunda från Eritrea. Att hans bror dessutom har en tv, en säng och ett rum, finner hans lillebror som ”ofattbart!”.

Mamman känner skam och sorg inför vad hennes son orsakat oskyldiga i Sverige.

– De var oskyldiga personer. Dag och natt ska jag be för dem. Jag skäms och känner stor sorg, säger mamman Okubit Tewerde, till Expressen och fortsätter:

– Jag finner inte ord att uttrycka mig. Jag tänker på familjerna som drabbats mer än mitt eget barn. Gud välsigne dem!

Samtidigt uppskattar Tewerde att regeringen Löfven tar hand om hennes son.

– Jag uppskattar att den svenska regeringen tar hand om min son som om det vore deras eget barn.

IKEA-mördaren om sitt dubbelmord: ”Shit happens!”

Abraham Ukbagabir kommenterar också sitt dubbelmord.

– Shit happens! Jag förstår att det inte är en bra sak. Men jag vill glömma detta, säger han till Expressen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag