”I’ll make you an offer you can’t refuse”: Misstänkt maffiakoppling till LO:s hotellaffär

LO-borgen i Stockholm. Foto: Holger Ellgaard
  • Lördag 9 jun 2018 2018-06-09
E-post 351

ITALIEN Affärsvärlden rapporterar att fackorganisationen LO har sålt en italiensk semesteranläggning till en köpare som misstänks ha kopplingar till maffian.

Semesteranläggningen har haft LO som majoritetsägare och såldes till en köpare för 4 miljoner kronor, trots att värdet av den uppskattas till cirka 140 miljoner kronor. Enligt dagstidningen La Repubblica ska köparen ha ägnat sig åt ”olovlig byggverksamhet, och har familjeband till delar av den italienska maffian som kallas Camorran.

Affären gjordes 2014 och enligt LO:s kanslichef Annika Nilsson var köparen den enda av spekulanterna som kom med ett bud. Hon säger att mannen kontrollerades innan försäljningen genomfördes.

– Jag var inte med då. Man gjorde en kontroll på honom och hans företag. Det fanns ingenting i de undersökningar eller bakgrundskollar som vi har gjort som gjorde att det fanns anledning att stoppa affären. Vi gjorde en regelrätt bakgrundskoll, säger hon till Affärsvärlden.

Den som var ytterst ansvarig för försäljningen, LO:s tidigare ordförande Wanja Lundby-Wedin, har Affärsvärlden inte kunnat nå.

Polisen har nu beslagtagit 43 av husen i semesteranläggningen som kallas La Serra. Köparen ska enligt tidningsuppgifterna ha sålt vidare semesterhusen som bostäder. Det är dock olagligt då hela området enligt detaljplanen ska vara en semesteranläggning.

Läs även: KD-kandidat petas av LO – ”Vill att de borgerliga ska samarbeta med SD”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag