Illegala invandrare får vård för miljoner – kostnaderna har fördubblats

Genrebild. Foto: Flickr
  • Måndag 28 maj 2018 2018-05-28
E-post 4135

SVERIGE Kraftigt subventionerad vård är belöningen för de invandrare som stannar i Sverige utan lov. På senare år har vårdkostnaderna för den gruppen fördubblats.

Det var Alliansregeringen tillsammans med Miljöpartiet som 2011 kom överens om att illegala invandrare, ibland kallade ”papperslösa”, skulle ha rätt till mer än bara akutvård i Sverige. Det innebär att människor som inte har rätt att vistas i landet får kraftigt subventionerad sjukvård – ett läkarbesök kostar 50 kronor.

Nu rapporterar TT att kostnaderna för den här gruppens sjukvård har ökat rejält sedan lagen infördes. De tre storstadsregionerna står för den största delen av utgifterna, och där har ökningen varit 118 procent sedan 2014 – från 90,2 miljoner kronor till 196,9 miljoner kronor.

Samtidigt har antalet så kallade papperslösa i landet ökat. 2011 uppskattades de vara 10 000–35 000, medan siffran idag är 20 000–50 000. Enligt TT väntas ungefär 41 000 till avvika efter att ha fått avslag fram till 2021, vilket innebär att vårdkostnaderna bara kommer att fortsätta öka.

– Det innebär att utvecklingen kan fortsätta och kanske till och med accelerera. Den ökning vi sett hittills är nog egentligen bara ett första steg, säger Andreas Bergh, docent i nationalekonomi och välfärdsforskare vid Lunds universitet.

Att Sverigedemokraterna och Moderaterna vill begränsa rätten till vård för illegala invandrare tror han dock inte skulle få fler att resa hem igen.

– Det har sannolikt liten betydelse. Ofta är det folk som funnits här under lång tid och de kanske, med viss rätt, hoppas på amnesti så småningom. Håller du dig gömd tillräckligt länge kan det finnas ett sådant hopp, säger Andreas Bergh till TT.

Läs även: Ambulanspersonal bestulna på värdesaker mitt under livräddning

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag