Implantat i hjärnan kan ge blinda synen åter

Kamera – implantat – hjärna. Illustration: Nyheter Idag
  • Söndag 20 dec 2015 2015-12-20
E-post 78

AUSTRALIEN Ett forskarlag vid Monash University arbetar med att ta fram ett ”bioniskt öga” som skippar anslutning med synnerven och istället överför bilden trådlöst till implantat i hjärnan. Syftet är i första hand att kunna ge blinda en gnutta syn, men utvecklingsmöjligheterna sträcker sig långt längre än så.

Ett bioniskt öga kan sägas vara ett slags synprotes. Många framsteg har gjorts på området de senaste 20 åren och forskare över hela världen arbetar med metoder att skänka synen åter till dem som förlorat den. Det vanligaste upplägget för ett bioniskt öga är ett par glasögon utrustade med en kamera som sänder signaler till ett implantat i ögat som stimulerar näthinnan eller synnerven direkt. Produkten finns alltså redan, även om den ”syn” man får inte är den bästa.

Problemet med de metoder som finns är att de kräver destruktiv ögonkirurgi. För den som är fullständigt blind spelar det naturligtvis ingen roll, men för en person som endast har kraftigt nedsatt syn är detta ingen bra metod.

Vid Monash Vision Group har man valt en annan väg. Istället för att placera ett implantat i ögat sätts elva små implantat in direkt i hjärnans syncentrum, som är praktiskt beläget strax under kraniet på baksidan av huvudet. Varje litet chip innehåller 43 elektroder som skall stimulera olika delar av syncentrum i syfte att skapa prickar av ljus och mörker, ungefär som pixlar. Man beräknar att den genererade bilden kommer att ha en upplösning på 500 pixlar, till skillnad från ett vanligt öga som har en upplösning motsvarande en till två miljoner pixlar.

Forskarna räknar med att hjärnan skall lära sig att tolka signalerna från implantaten och kombinera dessa med den lilla synförmåga som finns kvar om personen inte är fullständigt blind. Tekniken är dock ännu oprövad, men för närvarande söks frivilliga försökspersoner, så det är bara en tidsfråga innan vi vet hur väl det fungerar.

Mest intressant är kanske ändå hur tekniken kan förbättras och komma att användas i framtiden, när det blir ett hjälpmedel även för folk utan synfel. Kanske kan vi alla få förmågan att zooma inom synfältet, eller varför inte ha ett synfält på 360 grader? Virtual reality och ”augmented reality” (som Microsofts Hololens) är något som skulle vara möjligt utan stora glasögon. Framtiden får utvisa vad av detta som blir verklighet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag