Influencer med CP förödmjukas av Arbetsförmedlingen: ”Jag känner mig utskämd inför hela Sverige”

Bild: Pressbild/Faksimil Facebook
  • Måndag 30 sep 2019 2019-09-30
E-post 121

Arbetsförmedlingen får hård kritik av en influencer med cerebral pares efter att man utnyttjat hennes kropp i en reklamkampanj med en slogan hon upplever som förödmjukande.  ”Jag känner utskämd inför hela Sverige. Vad sänder jag för signaler till andra tjejer när det står så?” frågar Natalie  Chanise Eriksson i ett inlägg på Facebook.

Arbetsförmedlingens nya kampanj ”Gör plats” ska motverka fördomar mot funktionsnedsatta personer på arbetsmarknaden.

I en affisch för kampanjen syns den populära influencern Therese Lindgren, som enligt Medieakademin är mäktigast på sociala medier i Sverige, sittandes i rullstol med cerebral pares, under texten ”hade hon blivit en mäktig influencer”.

Kroppen på bilden tillhör emellertid en annan influencer, Natalie Chanise Eriksson, som i ett Facebook-inlägg är djupt kritisk mot hur Arbetsförmedlingen använt hennes kropp.

Läs även: Annons hos Arbetsförmedlingen väcker ilska

I inlägget skriver Natalie att hon visserligen var medveten om att planen var att ersätta hennes huvud med Thereses, men att hon inte alls blivit informerad om hur kampanjen i övrigt skulle se ut.

”Jag visste som sagt att de skulle byta huvud. Men att skriva ”Hade hon blivit en mäktig Influencer?”. Nej jag har inte 100k följare och jag kan inte leva på mina sociala medier. MEN i nio år har jag inspirerat folk via min serie på SVT, artiklar, intervjuer och min blogg som hade 600 000 läsare. Jag ÄR Influencer” skriver Natalie.

Natalie skriver vidare att hon visserligen inte försöker ”gömma min CP men jag vill heller inte exponera den”, och att hon på grund av texten känner sig ”utskämd inför hela Sverige. Vad sänder jag för signaler till andra tjejer när det står så?”.

Natalie skriver också att ”på plåtningen var fotografen väldigt skum. Jag blev tvingad till att göra saker med min vänstra hand som är den mest ”skadade” delen i min kropp. Mina ben skulle peka utåt vilket de aldrig gör. Fotografen gjorde allt för att förvärra min CP. Jag har arbetat som modell i nio år och som modell, med CP dessutom, är man väldigt utsatt. Gränsen mellan vad man vill och vad man inte är bekväm med är hårfin.”

Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör på Arbetsförmedlingen, säger till Aftonbladet att man beklagar situationen.

– Jag tycker det är otroligt beklagligt och tråkigt att hon uppfattar det på det viset. När vi har jobbat med byrån som har gjort kampanjerna till oss har vi varit väldigt angelägna om att säkerställa att modellerna vet hur det här materialet ska användas och hur bilderna kommer att se ut, säger Mikael Hvinlund och fortsätter:

– Här är det uppenbarligen så att det har blivit någon form av missförstånd mellan byrån och Natalie.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag