Influencer vägrar be om ursäkt efter rasistattack – hävdar kritik ”islamofobisk”

Foto: Instagram/Sondos Alqattan
  • Lördag 28 jul 2018 2018-07-28
E-post 777

MELLANÖSTERN Den kuwaitiska influencern Sondos Alqattan, med 2,3 miljoner följare på Instagram, har vållat debattstorm på sociala medier – två gånger inom loppet av några dagar. Först efter att ha uttalat sig nedlåtande om filippinska gästarbetare, sedan efter att ha kallat kritiken ”islamofobisk”. Nu flyr flera tunga sponsorer som Max Factor, Shiseido och Phytos.

Skönhetsbloggaren och influencern Sondos Alqattan har fått enorm kritik sedan hon postade en video på Instagram där hon gick till attack mot de förändringar i Kuwaits så kallade kefala system, som reglerar förhållandet med utländsk arbetskraft i landet.

Enligt lagändringen som rör filippinsk arbetskraft kan en filippinier behålla sitt pass under hela vistelsen i Kuwait och får dessutom rätt till fyra dagars ledighet per månad.

I ett inlägg på Instagram, som numera är raderat, skrev Sondos Alqattan:

”Hur kan du ha tjänare hos dig om de får behålla sitt pass? Om de springer iväg och åker tillbaka till sitt land – vem kommer att återgälda mina pengar?”

”Jag vill inte ha en filippinsk piga längre.”

Instagram-posten väckte omedelbart internationellt raseri och flera kända företag avbröt sitt samarbete med den kuwaitiska skönhetsbloggaren. Men i stället för en ursäkt går Sondos Alqattan till konfrontation mot sina kritiker.

Enligt The Independent väljer hon att skylla på en ”utländsk mediakampanj” med syfte att attackera islam, hijab, Kuwait och i ett större perspektiv hela Gulfregionen.

Dessutom uppmanar hon sina 2,3 miljoner följare att bojkotta de varumärken som hoppat av sponsorsamarbeten med henne.

– Jag tänker inte be om ursäkt eftersom jag sa sanningen, säger hon.

– De här blir mer upprörda över mina kommentarer än vad de blir över humanitära kriser och massakrer i Syrien, Irak och Gaza. Är det humanitära värderingar?

Max Factor: ”Vi chockades”

Skönhetsjätten Max Factor skriver i ett uttalande till CNN att ”de hädanefter inte kommer att jobba med Sondos Alqattan i någon form”.

På Instagram konstaterar Max Factor:

”Vi chockades över de kommentarer som influencern Sondos Alqattan gjorde. Vi tar detta väldigt allvarligt och har avbrutit alla samarbeten med henne.”

Enligt CNN har även japanska skönhetsföretaget Shiseido, hårvårdsmärket Phyto, sminkföretaget Anastasia Beverly Hills och Londonbaserade Chelsea Beautique avslutat samarbetet med den kuwaitiska influencern.

Systemet med utländska gästarbetare i Gulfstaterna har utförligt dokumenterats av rättighetsgrupper som kallar det för ”ett modernt slaveri”, skriver The Independent.

För närvarande jobbar över 250 000 filippinska medborgare i Kuwait.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag