Ingen Brexit förrän 2022

Arkivbild. Foto: Tomek Nacho
Arkivbild. Foto: Tomek Nacho
  • Tisdag 25 jul 2017 2017-07-25
E-post

LONDON Storbritannien blir i praktiken kvar i EU i åtminstone fem år till. Det är något som uppmärksammats av flera brittiska medier den senaste veckan.

”Ytterligare fem år med EU-invandring” inleds rubriken till en artikel i Daily Mail. Vad den handlar om är alltså att processen med att lämna den europeiska unionen drar ut på tiden.

Den nya tidplanen är, enligt en källa till Daily Mail, att Storbritannien definitivt kommer att ha lämnat EU 2022. Det är ett betydligt senare datum än de två år som Brexitministern David Davis tidigare talat om. Anledningen är en utdragen implementeringsfas för att såväl regeringen som näringslivet ska hinna anpassa sig till EU-utträdet.

Kända Brexitanhängare som Liam Fox, Boris Johnson och Michael Gove uppges ha godtagit den nya planen, trots att den innebär att Storbritannien inte kommer att ha full kontroll över sitt eget lands gränser förrän om fem år. Invandringen, i synnerhet EU-invandringen, var en drivande kraft bakom att britterna förra sommaren röstade nej till EU.

I utbyte mot att ha en mer utdragen utträdesprocess ska uttalade anhängare för att stanna kvar i EU, som Philip Hammond och Amber Rudd, ha accepterat att Storbritannien till slut kommer lämna den gemensamma marknaden och tullunionen.

Uppgörelsen ses som en seger för EU-anhängarna som förespråkat ett övergångsavtal med EU. Liam Fox har istället förordat att Storbritannien snarast lämnar unionen för att dels kunna ta kontroll över landets gränser, men även snabbt kunna förhandla fram nya handelsavtal.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag