Ingen rättegång för Ebbas gravskändare – har inte delgetts åtal

Foto: ebbasminnesfond.se
  • Lördag 9 mar 2019 2019-03-09
E-post 1467

STOCKHOLM Åtalet mot mannen som skändat Ebba Åkerlunds grav skjuts upp då mannen inte kunnat delges åtal eller kallelse till huvudförhandling. Enligt Ebbas pappa Stefan har gravskändningarna fortsatt.

11-åriga Ebba Åkerlund var ett av fem dödsoffer för terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. I november åtalades en 59-årig polsk medborgare för att ha skändat hennes grav på Adolf Fredriks Kyrkogård i Stockholm.

På fredagen skulle rättegången ha inletts men skjuts nu upp eftersom den misstänkte gravskändaren inte delgetts åtal eller kallelse till huvudförhandling, skriver Mitt i Stockholm.

– Jag tog för givet att han var delgiven. Jag är så upprörd att jag skakar. Jag finner inga ord, säger Ebbas pappa Stefan till Mitt i Stockholm.

Enligt en källa till Nyheter Idag så har den polske mannen varit på en annan grav tidigare med bild på en ung flicka. Källan uppger att den polske mannens motiv till gravskändningarna är att han tror sig ha varit på resa med flickorna. Den polske mannen har tidigare haft ett utvisningsbeslut som hävts.

”Det känns som att ingen bryr sig. Ska det vara såhär?”

Stefan säger till Mitt i Stockholm att han själv sett den misstänkte mannen vid Ebbas grav för två veckor sedan.

– Jag är vid graven två gånger varje dag, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Sedan åtalet har jag ett honom säkert fem gånger, varav två gånger vid Ebbas grav. Så varför har de inte kunnat hitta honom och delge honom misstanke?

Ebbas grav har enligt Stefan blivit skändad flera gånger sedan åtal väcktes, och han är säker på att det är den misstänkte som ligger bakom även de fallen. Men förtroendet för rättssystemet är lågt.

– Det känns som att ingen bryr sig. Ska det vara såhär? säger Stefan till Mitt i Stockholm.

Läs även: Ebbas pappa: Graven skändad av illegal invandrare

Mannen greps i augusti av Stefan, som börjat övervaka dotterns grav för att stoppa skändningarna. Men mannen släpptes snabbt av polis.

I november skrev Stefan ett inlägg på Facebook där han avslöjade att mannen som skändat dotterns grav är en illegal invandrare som dömts till utvisning men trots det släpps fri av polis. Stefan skrev även i inlägget att Olof Palmes grav på samma kyrkogård skändats på ett liknande sätt.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag