Ingerö nekar till Skyttedals anklagelser – ”mer förvånad än sviken” över behandlingen från KD

Bild: European People's Party/Pressbild
  • Fredag 31 mar 2023 2023-03-31
E-post

Kristdemokraternas tidigare partisekreterare Johan Ingerö pratar nu ut om Sara Skyttedals anklagelser mot honom, som innebar att han fick lämna sitt uppdrag, i en intervju med Aftonbladet. Sara Skyttedal, som är EU-parlamentariker för KD, har tidigare gett sin version av händelserna i en intervju med Dagens Nyheter. Det hela utspelade sig på en efterfest till KD:s valvaka under EU-valet i maj 2014.

– Jag har valt att gå och lägga mig där med två av mina vänner. Jag känner mig trygg. Men så vaknar jag av att någon ligger halvt ovanpå mig, på nederdelen av mina ben, och för upp handen längs mitt innanlår, mot mitt underliv, samtidigt som han har blicken djupt spänd i mina ögon, berättade Skyttedal för DN och fortsatte:

– Jag blir chockad och rädd. Men han minskar inte sin målmedvetenhet när jag tar bort hans hand. Han för upp den igen, ännu högre upp längs mitt lår. Noll reaktion när jag tar bort handen på nytt. När han gör samma sak en tredje gång blir jag verkligen rädd och knuffar bort honom och då går han till sist därifrån.

Läs även: Uppgift: Ingerö anklagas för att ha tafsat Skyttedal på låret

Johan Ingerö ger en helt annan version av händelsen i sin intervju med Aftonbladet. Enligt Ingerö ska han själv ha gått och lagt sig i samma säng som Skyttedal – där han sedan somnade.

– Någonstans på morgonkvisten, klockan bör definitivt vara fyra på morgonen, kanske fem. Det är dagsljus ute och ljust i sviten på grund av solen. Vi är fyra, kanske fem pers som slocknar i den här stora sängen. Jag och Sara är två av dem, vi ligger inte bredvid varandra.

Enligt Ingerö är sängen stor, 160 eller 180 centimeter bred.

– Hon ligger mellan två KDU-killar i vänster del av sängen. Jag dråsar ner på den högra sidan. Vid det här laget har jag varit vaken nästan ett dygn, har en lång tuff valrörelse bakom mig och jag har druckit rejält med alkohol, även med mina mått mätt. Jag somnar på under 30 sekunder. Säg att jag sov 3-4 timmar högst. Jag vaknar på samma fläck, samma del, högra sidan av sängen. Sviten är tom så övriga har uppenbarligen vaknat och dragit.

Ingerö ger även en annan bild än Skyttedal av det gräl om cannabispolitik och hennes medverkan i ”30 minuter” på SVT som föregick Skyttedals polisanmälan.

Enligt Skyttedal ska Ingerö ha ringt upp henne när hon var på sjukhus med sin son

– Partiet ville att jag skulle vänta några veckor med intervjun. SVT ville inte vänta. Partiet ber mig då ställa in. Jag ber Johan om att få vänta med besked om det tills min familj mår bättre. Då skriker han i telefon att jag är ’körd i partiet’.

– Tonen och språket river upp gamla sår i mig. Situationen blir väldigt obehaglig, trots att den är så banal. När han skriker väcks den enorma rädslan i mig på nytt. Han passerar en gräns igen och allt det som jag skjutit undan väller upp i mig. Jag kan inte stålsätta mig längre.

Ingerö säger till Aftonbladet att han inte alls skrek till Skyttedal i telefon.

– Hon säger att jag skrek åt henne när hennes son var på sjukhus, men för det första så skrek jag inte, men viktigare, det var inte det tillfället. Jag ringde henne den 23:e för att prata om ’30 minuter’. Då är jag fortfarande på nivån att jag lirkar, försöker få henne att förstå att det är ett giftpiller internt.

– Då berättar hon att jag är på sjukhus med sin son. Jag säger ’men shit, vad har hänt?’ Jag blev orolig. Hon berättade inte exakt, men att de åkt in för en åkomma. Jag sa att jag hoppades att det skulle lösa sig kvickt, men att jag måste förmedla att det finns en jättestor oro i hela ledningen.

Läs även: Hård kritik mot Busch efter sågningen av Ingerö: ”Sämsta ledarskapet jag någonsin sett”

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch har fått hård kritik för att hon sågade Ingerös arbetsinsats under en pressträff med riksdagsjournalister. Ingerö säger till Aftonbladet att han blev ”mer förvånad än sviken” av hur han behandlades.

– För mig är det en hederssak att inte recensera vare sig mina tidigare anställda eller tidigare chefer offentligt, och det kommer jag inte göra med henne heller. Ebba är en person jag tycker väldigt bra om. Vi har jobbat väldigt nära varandra under många år, hanterat väldigt många situationer och sakfrågor. Vi kan varandras styrkor och svagheter innan och utan. Det var den typen av relation där man i stort sett kan avsluta varandras meningar.

– Det enda jag kan säga om det där är att jag hade inte fått någon instruktion om att partisekreterarrollen behövde justeras.

Läs även: Polisen lägger ned anmälan mot Ingerö

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag