Inget åtal för rånmord i Kungälv – misstänkt gärningsmans ålder oklar

Foto: Patrik Svedberg
  • Lördag 20 mar 2021 2021-03-20
E-post 364

KUNGÄLV Trots att utredningen klarlagt händelseförloppet blir det inget åtal mot den unga migrant som misstänks för rånmordet i Kungälv den 10 maj 2020, då en 56-årig kvinna knivhöggs till döds. Anledningen är att man inte kunnat styrka att den misstänkte var straffmyndig vid rånmordet, meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Ärendet belyser problematiken med om en person i samband med en asylprocess fastställs en mer eller mindre godtycklig och osäker ålder, säger kammaråklagare Thomas Willén vid Göteborgs åklagarkammare i ett uttalande.

– I åldersutredningen pekar vissa omständigheter för att den aktuella personen var straffmyndig vid gärningen. Den rättsmedicinska undersökningen indikerar dock att det är mer sannolikt att han vid gärningen inte var straffmyndig än motsatsen, fortsätter Willén.

Läs även: Barn misstänks för mordförsök efter knivattack i Kungälv

Då det handlar om en mycket ung person, samtidigt som det fortfarande råder utredningssekretess har åklagaren inte möjlighet att lämna ytterligare kommentarer i nuläget.

Den misstänkta är omhändertagen av socialtjänsten och placerad på ett SIS-hem. Utredningsmaterialet kommer slutdelges den misstänkte, hans företrädare och berörd socialtjänst.

Det var den 10 maj förra året som Anna-Lena Lernhede, 56, var på väg hem från en väninna. Vid en gångbro utsattes hon för ett rånförsök och fick två knivhugg i hjärtat. Hon avled på sjukhus tolv dagar senare.

Den misstänkte gärningspersonen, som uppgavs vara tolv år gammal, var omhändertagen av socialtjänsten för narkotikamissbruk sedan två år tillbaka och var enligt Expressen på obevakad permission.

I juni 2020 rapporterade Aftonbladet att utredningen pekade på att den misstänkte gärningsmannen inte var tolv utan sexton år gammal vid tidpunkten för brottet.

– Det har inkommit massa olika uppgifter som gör att man på goda grunder kan säga att personen var straffmyndig vid gärningen. Det fanns misstankar om det redan inledningsvis men nu har det blivit mer konkret, sade kammaråklagre Thomas Willén till Aftonbladet.

Om den högre åldern hade bevisas, hade den misstänkte kunnat dömas till sluten ungdomsvård.

Läs även: Misstänkt för mord på kvinna i Kungälv skrivs upp i ålder – nu straffmyndig

Läs även: Efter mordet i Kungälv – nu JO-anmäls kommunen: ”Varför får han permission?”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag