Ingrid Lomfors pudlar: ”Det finns en svensk kultur”

Nu pudlar Lomfors och säger att det visst finns en svensk kultur.
  • Tisdag 13 okt 2015 2015-10-13
E-post

STOCKHOLM Efter att överintendent Ingrid Lomfors, under regeringens PR-jippo ”Sverige Tillsammans”, förklarade att det inte finns en enhetlig inhemsk kultur mötte hon hård kritik. Nu pudlar hon från påståendet. ”Självklart finns det en svensk kultur”, skriver hon nu i sin blogg.

Tidigare under tisdagen kunde Nyheter Idag berätta om den kritik som riktas mot Ingrid Lomfors, chef för Forum för levande historia. Det hela började med ett citat när hon höll tal på regeringen integrationspolitiska PR-jippo ”Sverige Tillsammans”.

– Föreställningen om att det skulle finnas en enhetlig inhemsk kultur som går tillbaka till urminnes tider, den bygger inte på fakta. Vi har alltid stått under influenser utifrån, sade hon.

Kritik från moderat riksdagsledamot

En av kritikerna var Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali som menar att det var ett barockt påstående. När Nyheter Idag ringde Bali sent på måndagskvällen förklarade han närmare hur han resonerade. Det var framför allt resonemanget om integration som Bali adresserade, där han menar att man måste integreras in i något.

– Alltså att säga att vi ska integrera folk, men det finns inget svenskt att integrera dem in i. Det är det jag reagerar väldigt kraftigt emot för att den svenska kulturen är väldigt unik, förklarade Bali.

Vidare tyckte Bali att det var djupt bekymmersamt att förneka att det finns en svensk kultur. Han menar även att hela det resonemanget om att det inte finns något ursprungligt svenskt bara gör det svårare för de människor som invandrat och som vill bli en del av samhället.

– Det är en enorm utmaning. Det blir ju ännu svårare när kultureliten, eller batikeliten, förnekar det konstant, sade Bali till Nyheter Idag.

Pudlar: ”Sjävklart finns det en svensk kultur”

Det var inte bara Hanif Bali som reagerade på uttalandet från Lomfors. Även Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson var starkt kritisk till påståendet om att det inte finns en enhetlig inhemsk kultur och i sociala medier blev de bevingade orden en stor snackis.

Under tisdagen backar Lomfors delvis från sitt uttalande och menar att citatet är ryckt ur sitt sammanhang.

”Jag blev ombedd att ge ett historiskt perspektiv på invandringen till Sverige. Till min hjälp användes ett bildspel. I det har en formulering rycks ur sitt sammanhang och därför kommit att skapa en del rabalder, inte minst på sociala medier. Jag förstår det, och jag beklagar det”, skriver Lomfors.

Och för att vara extra tydlig poängterar Lomfors att det visst finns en svensk kultur.

”Självklart finns det en svensk kultur. Jag skriver just nu på det språk som är svenska och en del av denna kultur. En kultur som jag värdesätter och uppskattar högt, den är en del av mig och jag av den”, skriver hon i sin blogg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag