Inizio: SD sjunker i senaste mätningen – stödröstar på KD

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 6 aug 2018 2018-08-06
E-post 376

SVERIGE I Aftonbladet/Inizios senaste opinionsmätning minskar Sverigedemokraterna något i stöd. Förklaringen som anges är att partiets väljare förbereder för ett regeringssamarbete med M och KD.

I Inizios väljarbarometer minskar skillnaden mellan blocken till endast 0,7 procentenheter. Socialdemokraterna är störst med 24,9 procent, och på andra plats kommer Moderaterna med 20,4 procent. Enligt Inizios analyschef Karin Nelsson har den ovanligt heta sommaren och skogsbränderna gynnat regeringen.

– En sån här kris som det har varit i sommar torde gynna den sittande regeringen med Socialdemokraterna, och även Miljöpartiet. De har ingen stor uppgång, men för ett år sedan låg MP på 2,6 procent, jämfört med 4,8 procent i denna mätningen, säger Karin Nelsson till Aftonbladet.

Alla riksdagspartier tar sig över fyraprocentsspärren i den nya mätningen, som gjordes mellan den 25 juli och 2 augusti. På tredje plats kommer Sverigedemokraterna som minskar mest av alla sedan Inizios junimätning – från 20,5 till 19 procent. Enligt Inizios analyschef beror det på att SD:s väljare taktikröstar.

– Den här tillbakagången för Sverigedemokraterna tror jag har att göra med att SD-väljare stödröstar på i första hand Kristdemokraterna, för att man ser ett regeringsalternativ med M, SD och KD, säger Karin Nelsson.

PLUS: S-katastrofen ett faktum – SD utan konkurrens största parti i Sentio en månad innan valet

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag