Insats mot illegala invandrare förbereds i USA – SR och SVT kallar dem ”papperslösa”

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times/ Nyheter Idag
  • Lördag 13 jul 2019 2019-07-13
E-post 934

USA Just nu förbereder ICE, USA:s invandrings- och gränskontrollsmyndighet, en stor insats för att leta upp illegala invandrare och utvisa dem. Måltavlan för insatsen är migranter som fått domstolsbeslut och dokument på att de ska lämna USA. Men enligt Sveriges Radio och SVT är migranterna ”papperslösa”.

Enligt New York Times handlar det om minst 2 000 illegala invandrare som fått beslut om att de ska lämna landet som nu ska frihetsberövas och utvisas. Insatsen, som annonserats tidigare, kommer att inledas under helgen och i åtminstone tio större, icke namngivna städer.

De migranter som ska utvisas är personer som kommit in i USA nyligen och fått avslag och fått domstolsbeslut om att lämna landet men stannat kvar. Även andra illegala invandrare som påträffas kan komma att frihetsberövas.

Sveriges Radio kallar däremot migranterna för ”papperslösa”.

”USA:s migrationsmyndighet förbereder sig på att utföra tusentals gripanden av papperslösa personer i en mängd räder som ska inledas på söndag”, uppger man. Något som Public Service-bevakaren ”I allmänhetens tjänst – granskning av public service” var först att uppmärksamma på sitt Twitterkonto.

Även det andra skattefinansierade public service-bolaget, SVT, kallar migranterna för ”papperslösa”.

Kritik har riktats mot Donald Trump för att han offentliggjorde insatsen innan den inleddes då det ger de illegala möjlighet att hålla sig undan.

Nyheter Idag söker Sveriges Radio för en förklaring till varför man använder begreppet ”papperslös”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag