Insatschef förklarar dödsskjutningen i Husby

Foto: Faksimil polisens youtubevideo
  • Måndag 10 feb 2014 2014-02-10
E-post 0

HUSBY Upploppen i Husby förra året startade med en mycket omdiskuterad skjutning i samband med ett polisingripande där en man avled. Polisen fick mycket kritik för detta agerande men insatschefen står på sig och menar att han gjorde rätt.

Händelsen har granskats av åklagare som sedan lagt ned undersökningen. Senare har undersökningen ännu en gång påbörjats och nu är det oklart hur det rättsliga efterspelet kommer fortsätta. Polisen publicerar nu en video där insatschef Tomas Koppelman Hellgren förklarar den bild han har av händelsen där mannen sköts ihjäl.

Var påverkad och beväpnad med kniv

Hellgren förklarar att mannen var påverkad och beväpnad med en stor kniv, att han inte kunde få kontakt med varken mannen eller kvinnan och därav blev tvungen att gå in i lägenheten för att se till att det inte var någon fara för kvinnan. Trots att man öppnat dörren och försökt ”förhandla” fick de ingen respons av personerna i lägenheten, varpå de sedan påbörjade såkallat ”defensivt sök” för att leta efter kvinnan.

Med defensivt sök menar Hellgren att de går in långsamt, talar om att det är polisen och de vill att personerna ska ge sig till känna. – Vi söker ingen konfrontation, förklarar Hellgren i videon.

Gav inte upp trots pepparsprej och distraktionsgranater

Men sedan gick något snett. – Mannen och kvinnan kommer fram efter mycket om och men. De är tillsammans och han är fortfarande beväpnad och trots att man använder pepparspej, distraktionsgranater och hela det batteri vi har i våldstrappan så ger han sig ändå inte, förklarar insatschefen och fortsätter.

– Vi lyckas separera kvinnan och mannen vilket är syftet med insatsen men kort, i samma ögonblick kan vi säga egentligen, kort därefter, går mannen till attack mot en utav poliserna och han tvingas skjuta verkanseld.

I videon nedan ser du hela intervjun med insatschefen där han förklarar i detalj vad som hände inne i lägenheten. De efterföljande upploppen i förorten Husby blev så stora att även internationell media kom att bevaka dem. De pågick i ungefär en vecka innan området blev lugnt igen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag