”Inte i vårt Sverige”: Informationsblad om barngifte väcker raseri

  • Torsdag 29 mar 2018 2018-03-29
E-post 1736

SVERIGE Det är ”olämpligt” att en vuxen bor tillsammans med ett barn under 15 år som man har gift sig med. Det står att läsa i ett informationsblad från Migrationsverket och Socialstyrelsen. ”Inte i vårt Sverige”, dundrar Sverigedemokraterna i sociala medier.

”Information till dig som är gift med ett barn”, lyder titeln på ett informationsblad med Migrationsverket och Socialstyrelsen som avsändare. Dokumentet har fått stor spridning i sociala medier och väcker kraftiga reaktioner.

I flera kommentarer ifrågasätts om informationsbladet verkligen är på riktigt, men när Nyheter Idag kontrollerar med Socialstyrelsens hemsida finns dokumentet att ladda ner.

”Olämpligt” att bo med make/maka under 15 år

I informationsbladet meddelas att det i Sverige är olagligt att ha samlag med barn under femton år. Detta gäller även om man har gemensamma barn med barnet.

”Eftersom barn under 15 år har en absolut rätt till skydd mot sexuella handlingar är det olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år. Detta gäller även om ni har gemensamma barn”, står att läsa i skriften.

I skriften informeras även om en rad olika regler och lagar som gäller i Sverige. En av de saker som poängteras är att ”sex är frivilligt, även inom äktenskapet”.

Väcker kraftig kritik

En lång rad debattörer reagerar starkt på informationsbladet. I sociala medier uppmärksammar den liberala debattören Sakine Madon informationsbladet och hon menar att ordet ”fängelse” saknas i skriften.

Hon understryker även att informationsbladet är nytryckt, från mars 2018. Vidare markerar hon mot att skriften säger att det är ”olämpligt” att bo tillsammans med ett barn som man gift sig med. Även Sverigedemokraterna reagerar kraftigt mot informationsbladet.

– Det är fullkomligt oacceptabelt att man på detta sätt normaliserar vuxnas äktenskap med barn, på samma sätt som vi aldrig skulle acceptera lättsmält information till hustrumisshandlare eller hedersförtryckare, säger partiets jämställdhetspolitiska talesperson Paula Bieler.

Hon menar även att broschyrens existens som sådan också säger något om vad som sker i Sverige.

– Det faktum att man tagit fram en broschyr är också ett tragiskt bevis på omfattningen av bortgifta barn som anländer till Sverige med sina påtvingade makar. Detta kräver tydlighet, inte möjligheter till undantag och vaga formuleringar och förslag om att under en period bo separat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag