Intervju med Björn Söder om Jordanienresan

SD-toppar på mattan. Kanske vankas vattenpipa? - Foto: SD
  • Onsdag 9 apr 2014 2014-04-09
E-post 0

FLYKTINGHJÄLP I slutet av mars åkte en delegation från Sverigedemokraterna till Jordanien för att besöka flyktinglägret Za’atari, vilket hyser 90 000 flyktingar från Syrien och som drivs av FN-organet UNHCR.

Med på resan fanns bland andra partiledaren Jimmie Åkesson, riksdagsledamoten Julia Kronlid och SD:s gruppledare Björn Söder. Syftet var att studera hur flyktinghjälp i närområdet fungerar, vilket SD har framhållit som en mer kostnadseffektiv lösning än permanenta uppehållstillstånd i Sverige.

Nyheter Idag kontaktade Björn Söder för att be honom att berätta om resan.

Varför åkte ni till Jordanien?
Vi gjorde en studieresa för att inskaffa kunskap och förståelse för situationen i flyktinglägret Za’atari och det arbete som framförallt UNHCR, Unicef och WFP gör i lägret.

Kommer det att ske fler liknande resor?
Det är viktigt för oss att ta del i hur verkligheten förhåller sig och jag hade önskat att övriga partier åkte dit. Då hade de fått bekräftat att SD:s politik på området är helt rätt. Från vårt partis sida kommer vi att fortsätta åka ut i verksamheter för att lyssna.

Vad är ditt intryck av flyktinglägret?
Jag blev positivt överraskad över vilket fantastiskt arbete som UNHCR och Unicef bedriver i lägret. Vi fick berättat för oss att det i början var fullständigt kaos men det märkte vi inte av. Istället var det ett välorganiserat arbete som mötte oss och de flesta av flyktingarna som vi träffade var under rådande omständigheter vid gott mod. Lägret höll också hög klass jämfört med vad man kunde förvänta sig.

Vilka var ni från partiet som reste?
Partiordförande Jimmie Åkesson, gruppledare Björn Söder, biståndspolitisk talesperson Julia Kronlid, internationell sekreterare Kent Ekeroth, riksdagsledamot Markus Wiechel och pressekreterare Linus Bylund.

Har ni lärt er något av resan?
Vi har lärt oss väldigt mycket och har många intryck att bearbeta. Den största lärdomen är dock att SD är inne på helt rätt linje vad gäller flykting- och biståndspolitik. Med vår politik skulle vi kunna rädda så många fler i världen än den politik som förs av övriga riksdagspartier då man prioriterar att satsa på de, i förhållande till alla som finns i världen, få flyktingar som har möjlighet att ta sig till Sverige.

Kommer ni att ändra politisk uppfattning i någon fråga efter att ni gjort resan?
Nej, det kan jag inte se att vi skulle behöva göra. Vi har den mest verklighetsanpassade och humana synen när det gäller flykting- och biståndspolitik och det är jag oerhört stolt över.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag