Invandrare dömdes till livstids utvisning – är kvar i Sverige och får rätt till bidrag

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Onsdag 6 Nov 2019 2019-11-06
E-post 7699

UPPSALA En man som dömts till livstids utvisning år 2012 har ändå lyckats stanna kvar i Sverige. Nu har dessutom förvaltningsrätten beslutat att han har rätt till bidrag från Migrationsverket, något Upsala Nya Tidning var först att uppmärksamma.

I beslutet från förvaltningsrätten står det att mannen, som är statslös, dömdes till nio års fängelse samt livstids utvisning år 2012.

Först i samband med att han släpptes från fängelset, i september 2017, ansökte han om asyl. Han fick dock avslag och tidsfristen för att lämna landet frivilligt tog slut den 16 april 2018.

I december i fjol beslutade Migrationsverket att även avslå mannens ansökan om dagersättning med motiveringen att han redan har nekats asyl och fått ett lagakraftvunnet utvisningsbeslut. Detta överklagade mannen – och nu har förvaltningsrätten dömt till hans fördel.

Domstolen tolkar lagtexten som att den som bor tillsammans med ett eget barn under 18 har rätt till bistånd även om vederbörande har ett verkställbart utvisningsbeslut.

Mannen bor med sina tre barn under 18 år och har därmed rätt till bistånd, resonerar förvaltningsrätten.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag.

Men det är bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag