Invandrares bidragsberoende kan leda till skattehöjningar

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Tisdag 17 apr 2018 2018-04-17
E-post 4366

SVERIGE Utrikesfödda har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. De utgör sex av tio av de som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen, rapporterar SVT, och Konjunkturinstitutet larmar om höjda skatter.

58 procent av de som står inskrivna som arbetssökande är utrikesfödda. Samtidigt utgör gruppen 23 procent av befolkningen.

– Vi har en stark arbetsmarknad med hög sysselsättning. Parallellt med det så sjunker inte arbetslösheten på det sätt man skulle kunna förvänta sig och det har med inflödet att göra. Vi har många som är nya i landet och arbetslösa under etableringsfasen på arbetsmarknaden, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen, till SVT.

Det har också blivit värre med åren – 2016 var 50,6 procent av de arbetssökande utrikesfödda. SVT kan med statistik från SCB också visa att det tar åtta år för hälften av invandrarna att få jobb. I det avseendet har det ändå blivit bättre med tiden – 1997 tog det 19 år.

Kan behöva höja skatterna

– Det är väldigt stora andelar som har så kort utbildningsbakgrund att det är svårt att komma i arbete. Det är ändå fina siffror, det finns en positiv utveckling som är glädjande, säger Håkan Gustavsson.

Statliga Konjunkturinstitutet, KI, pekar på att invandrarnas bidragsberoende leder till problem för landets ekonomi.

– Vi har ett rättighetsbaserat välfärdssystem, rätt att få skola, vård och omsorg. Det är ett generöst system, men vi behöver ha att många arbetar. Är vi få blir skattebördan hög på de som jobbar. Kommer inte fler in på arbetsmarknaden kommer vi att behöva höja skatterna i Sverige, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på KI, till SVT.

Läs även: Nordea: Hög arbetslöshet bland utrikesfödda bakom svag löneutveckling

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag