Irakisk kvinna använde falskt id-kort – frias från brott

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Onsdag 16 okt 2019 2019-10-16
E-post 6016

NORRKÖPING En irakisk kvinna använde ett förfalskat id-kort när hon ansökte om uppehållstillstånd och senare svenskt medborgarskap. Kvinnan anmäldes till polisen, men nu frias hon av tingsrätten.
– Vi har haft många sådana här ärenden och det har blivit mer och mer frikännande domar, säger åklagaren.

Folkbladet rapporterar att kvinnan sökte uppehållstillstånd 2006 och sedan medborgarskap 2014. Vid det senare tillfället använde hon ett irakiskt id-kort som Migrationsverket slog fast var förfalskat, och myndigheten anmälde henne till polisen.

I år åtalades kvinnan för brukande av falsk urkund vid Norrköpings tingsrätt. Kammaråklagare Thomas Ramstedt hävdar att kvinnan, som i dag är 70 år, begick gärningen med uppsåt. Något hon själv förnekar. Hon påstår att de irakiska myndigheterna utfärdade handlingen 1981.

Enligt kvinnan använde hon samma id-kort när hon ansökte om uppehållstillstånd 2006. Då var det ingen som ifrågasatte dess äkthet.

En fråga om uppsåt

Att legitimationen är förfalskad råder det ingen tvekan om. Det är experterna på Migrationsverket och Nationellt forensiskt centrum eniga om. Rätten har i stället haft att ta ställning till om kvinnan medvetet försökte lura svenska myndigheter.

Nu väljer Norrköpings tingsrätt att fria kvinnan. ”Ingenting i hennes berättelse talar för att hon haft anledning att misstänka att id-kortet var falskt”, skriver domstolen enligt Folkbladet.

Åklagare Thomas Ramstedt tänker inte överklaga domen då chanserna att nå en fällning är alldeles för små. Svårigheten ligger i att bevisa att personen medvetet förfalskat handlingen.

– Vi har haft många sådana här ärenden och det har blivit mer och mer frikännande domar, säger Ramstedt till Folkbladet.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Vi har valt att lägga mycket av vårt material öppet. I stället hoppas vi på att du och många andra tycker att vår journalistik är viktig och vill bidra genom att bli prenumerant, för 69 kronor i månaden.

Då kan vi fortsätta att utveckla vår journalistik och förhoppningsvis anställa fler journalister.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag