Irakisk regeringstjänsteman: ”Iran hjälper oss i hemlighet”

Gamla fiender som gosar? - Montage: Nyheter Idag
  • Torsdag 26 jun 2014 2014-06-26
E-post 0

IRAK 13 personer dog och 25 skadades när en självmordsbombare attackerade en marknad i södra Bagdad på onsdagen, skriver USA Today.

Mannen sägs ha sprängt sig själv i luften strax före solnedgången på en marknad i Mahmoudiya-området, där befolkningen till största delen består av shiamuslimer. Då explosionen inträffade var många människor i rörelse i området, med ett stort antal döda och skadade som följd.

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för attacken men man misstänker den militanta terrorgruppen Islamic State of Iraq and Syria, Isis, för terrordådet.

Dussintals döda

Under de senaste veckorna har Isis genomfört en mängd attacker, som resulterat i dussintals döda, medan spänningarna i Irak blir alltmer kännbara. Den shiamuslimska regeringen kämpar med att ge ett militärt svar på Isis’ många attacker och under onsdagen talade premiärminister Nouri al-Maliki till folket och uppmanade till att slå tillbaka mot terroristerna. Han gav dock inget besked om huruvida sunnimuslimerna kommer att få något större politiskt inflytande i landet.

Iran hjälper i hemlighet

Idag bekräftas också, både av al-Maliki och av amerikanska styrkor, att Syriens militär flygbombat staden Qaim tidigare i veckan, enligt Associated Press. Staden Qaim är ett starkt fäste för Isis. Dhari al-Rishawi, politisk talesman i provinsen, säger att 17 personer omkom i räden.

En regeringstjänsteman i Irak säger också till tidningen att Iran i hemlighet hjälper den irakiska regeringen genom att gå in och stödja de irakiska säkerhetsstyrkorna med vapen.

– Irak är inne i en djup kris och har kniven på strupen, så hur kan vi ens överväga att säga nej till en utsträckt hand? säger regeringstjänstemannen som vill vara anonym.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag