Iraks förre försvarsminister greps på Arlanda

Foto: Nicole Mejia / Wikimedia Commons samt pressbild Försäkringskassan
  • Tisdag 19 mar 2024 2024-03-19
E-post

Iraks tidigare försvarsminister Najah al-Shammari greps av svensk gränspolis på Arlanda flygplats när han kom till landet på måndagen. Al-Shammari misstänks för grovt bidragsbrott då han fick bidrag samtidigt som han fick lön från den irakiska staten.

I november 2019 avslöjade Nyheter Idag att Iraks dåvarande försvarsminister Najah al-Shammari var folkbokförd i Sverige och fick bidrag från Försäkringskassan.

Avslöjandet fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt, och ledde bland annat till att svenska myndigheter började utreda al-Shammari för bidragsbrott, då han fått försörjningsstöd och bostadsbidrag samtidigt som han fått ministerlön från den irakiska staten.

När brottsmisstankarna mot honom blev kända registrerade sig al-Shammari som utvandrad från Sverige, men på våren 2023 kontaktade han Skatteverket och meddelade att han flyttar tillbaka till Sverige.

Nu rapporterar TV4 Nyheterna att Najah al-Shammari har gripits av svensk polis. Gripandet skedde på Arlanda flygplats norr om Stockholm på måndagen i samband med att al-Shammari kom till Sverige med ett flygplan.

Polisen delgav al-Shammari misstanke om brott men släppte honom efter en överenskommelse om att han ska komma in till polisen under tisdagen.

– Vi var överens om att han frivilligt skulle komma in på förhör i dag, säger åklagare Jens Nilsson till TV4 Nyheterna.

Läs även: Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

Läs även: Iraks försvarsminister får bidrag från Försäkringskassan polisen utreder flera brott

Läs även: ”I want to fuck you sex sex sex” här ofredar Iraks försvarsminister den unga svenska mannen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag