IS-kvinnor och barn på väg till Borås

En kvinnlig IS-krigare med en rysk automatkarbin. Foto: Faksimil Youtube
  • Måndag 15 feb 2021 2021-02-15
E-post 1876

BORÅS Två kvinnor som har varit i Islamiska statens områden är på väg tillbaka till Sverige och Borås med sina barn, rapporterar Borås Tidning. Beskedet kommer efter att FN uppmanat Sverige och en rad andra länder att hämta sina medborgare som hålls fångna i läger i Syrien.

Lokalpolisområdeschef Mattias Ramsö säger till tidningen att Säkerhetspolisen leder arbetet och att han inte vet om kvinnorna som återvänder är misstänkta för några krigsbrott.

– Jag vet inte heller exakt när de kommer hit.

På kommunen är man också informerade om återvändandet.

– Utrikesdepartementet har varit nere och agerat, vi har fått signaler om att det kan ske ganska snart. Alltså om allt från ett par dagar eller någon vecka, säger Peder Englund, avdelningschef på Borås stads Centrum för kunskap och säkerhet.

Englund berättar att socialtjänsten kommer att utreda barnens hälsostatus och föräldrarnas omsorgsförmåga. I övrigt är han förtegen om hur mottagandet ska gå till.

– Vi har utmaningar varje dag, med kriminella nätverk och ungar i destruktiva miljöer. Så egentligen jobbar vi redan med de här frågorna i olika verksamheter, säger han till BT.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag