IS står nu 13 mil från Bagdad – Historisk massaker kan vara nära

Avstånden mellan Bagdad och al-Ramadi kan liknas med avståndet mellan Stockholm och Flen.
  • Måndag 18 maj 2015 2015-05-18
E-post 461

AL-RAMADI Medan irakiska regeringsstyrkor flyr hals över huvud hissar terrororganisationen Daeshs soldater sin svarta fana över taken på al-Ramadi, huvudort i provinsen al-Anbar och belägen enbart en och en halv timmes bilfärd från den irakiska huvudstaden Bagdad.

Trots att den irakiska försvarsmakten satte in specialförband under försvaret av staden al-Ramadi lyckades terrororganisationen Islamiska staten/Daesh till slut inta den samma och jaga regeringsstyrkorna på flykt.

Nu står Daeshs styrkor endast 13 mil väst om den irakiska huvudstaden och vad som i internationell media kallas för Slaget om Bagdad är nära förestående.

I Bagdad omgrupperar demoraliserade spillror av de sunnimuslimska förband som fram tills nu försökt att försvara den sittande regeringen mot Daeshs religiösa skräckvälde.

– Det skulle bli massakrer på en skala som vi inte sett sedan mongolväldet på 1200-talet, förklarar statsvetaren Gareth Stansfield för brittiska Daily Mail.

Enligt den brittiska tidningen har förlusten av al-Ramadi varit den största som regeringsstyrkorna lidit sedan man påbörjade sina militära offensiver i Daeshkontrollerat område i slutet av förra året.

Daesh själva hävdar att man även lyckats inta en militärbas och bland annat tillskansat sig nya irakiska stridsvagnar.

Bagdads gator riskerar bli scen för historisk massaker på civila

Problemen i Bagdad är dock långt fler än en stundande Daeshbelägring. I regeringsbyggnaden sitter en genomkorrupt samling politiker och på gatorna oroas folk minst lika mycket över att landets försvarsmakt ska låta shiamuslimska milisförband delta i striderna som de oroas över Daesh i väst, rapporterar Al Jazeera.

Representanter för Obamaadministrationen har länge uttryckt en oro över att shiitisk inblandning i konflikten kan leda till än mer sekteristiskt våld, dock verkar det som om premiärminister Haider al-Abadi inte ser någon annan utväg än att även beordra dessa att inte full krigsberedskap.

Om Daesh till slut skulle lyckas inta den irakiska huvudstaden skulle det inte bara innebära ett katastrofalt nederlag för irakierna själva, utan även för alla västerlänningar i staden – särskilt om Bagdads internationella flygplats skulle hamna i de muslimska terroristernas händer.

Barack Obama har länge sagt att det inte kommer bli frågan om en ny amerikansk militär intervention i Irak. Alla amerikaner verkar dock inte lika säkra på det.

– Det här är ett fall där du inte får vänta tills de är framme och klättrar över skyddsvallarna. Vi kommer inte att låta det ske, vi behöver den där flygplatsen, sa den amerikanske generalen Martin Dempsey till CBS News i en intervju redan i fjol.

I en FN-rapport som publicerades på måndagskvällen framförs att över 25000 människor flytt från al-Ramadi sedan striderna började. De flesta av dem har flytt i riktning mot Bagdad, vilket yttermera försvårat situationen i den redan instabila huvudstaden.

Kvar i al-Ramadi finns fortfarande hundratusentals människor som nu står försvarslösa mot Daeshkrigarnas våldtäkter och massmord.

Om Daesh tar beslutet att marschera mot Bagdad finns det mycket lite som tyder på att den irakiska regeringen inte skulle sätta in shiiamilis. Striderna skulle således riskera att jämna större delar av staden med marken och om Daesh ännu en gång skulle segra, skulle de överlevande se sig fångade i en massaker på civila av historiska proportioner.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag